22.05.2015 17:25

МВнР иска обяснение от Москва заради Македония

Видян 529 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 21 май заместник-министърът на външните работи Валентин Порязов е поканил на среща в МВнР временно управляващия посолството на Руската федерация в София Александър Шапел (посланик Исаков е извън страната), съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи.


От руската страна са били поискани разяснения във връзка с изказването на министъра на външните работи Сергей Лавров пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация и споменаването на България в контекста на сценарии за дестабилизация на Македония.


Пред руската страна е била представена подробно българската позиция в подкрепа на териториалната цялост и суверенитета на Република Македония и е било подчертано, че внушения от какъвто и да било характер за участие на България в сценарии за дестабилизация на Република Македония са категорично неприемливи за българската страна.


Руският представител е подчертал, че в изказването си министър Лавров не е имал предвид участие на български официални лица в разговори, свързани с подялба на Македония. Изказването не е визирало официалната българска позиция, а идеи, тиражирани в медийното пространство, включително българското.


Българската страна е приела това разяснение. В същото време е било посочено, че в официалното изказване на руския външен министър това разграничение не е било направено, което е породило необходимостта от категорична българска реакция. Стабилността на Западните Балкани е от първостепенно значение за нашата национална сигурност и не можем да си позволим каквато и да било двусмисленост по този въпрос.


Българската страна е подчертала също, че кризата в Република Македония има политически характер и не трябва да се допускат внушения за нейното прерастване в етнически конфликт.


Двете страни са се съгласили, че политическата криза в Република Македония следва да бъде преодоляна във възможно най-кратък срок и са изложили различни виждания за механизмите, които могат да бъдат приложени за постигането на тази цел.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

рак