28.04.2015 12:24

Бизнесът ни пести от безопасност

Видян 359 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Представители на синдикатите и на работодателски организации днес почитат загиналите при трудови злополуки.


В навечерието на днешния Световен ден за безопасност и здраве при работа обаче стана ясно, че трудовите злополуки у нас се увеличават.

За първото тримесечие на 2015 г. - увеличение на общия брой произшествия - 677 спрямо 603 за същия период на миналата година - 74 злополуки повече. През 2014 г. броят на злополуките с фатален край е 118.


Данните съобщи шефът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, според когото причината за увеличаващия се брой на трудови злополуки е издигането на печалбата над всичко. Манолов не отрича вината и на самите работници за злополуките, тъй като те се съгласяват да работят в сивата икономика или пък не ползват осигурените от работодателя предпазни работни средства. Не всяка злополука се декларира - декларират се само смъртните и тези, които водят до инвалидизиране - още една обезпокояваща констатация пак от синдиката.

От Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ открояват сред факторите, които водят до стрес на работното място, липсата на адекватна връзка между изпълняваната работа и възнаграждението, разминаването между резултатите от работата и кариерното развитие, както и работата на смени и през почивните дни - това специално го прочитам, защото пък стресът е даден като един от основните причинители на разсейване, трудови злополуки и нерядко с фатален край.


Според КНСБ превенцията е най-ефективният начин за управление и справяне с рисковете за здравето и живота на работещите. Можем още да четем, да даваме примери - само това, което се случи с рухналия върху четирима работници хотел край морето е един от най-драстичните примери, що се отнася до стреса той е пък сред основните причини на това, което извърши акушерката в една болница с четиридневно бебенце в София.


В повечето от случаите вина носи и самият работник, но работодателите, доста голяма част от тях, обикновено се стараят да вземат минимума, който ги задължават наредбите да предпазно облекло и лични предпазни средства по-скоро като страх от институциите, отколкото като разбиране, че работника трябва да е обезопасен на работното място - коментира пред Радио Пловдив председателят на управителния съвет на фондация „Център за безопасност и здраве при работа" Владимир Глухов - търговски директор на най-голямото предприятие в България, което произвежда предпазни средства за работното място.


По думите на Глухов промяна има, благодарение на европейските програми, които имаше миналата година за безопасност и здраве при работа, за подобряване на условията на труд. Но и доста инвеститори в България пренесоха своя опит от западните страни, от европейските, и ги прилагат в България, добави той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

козирог