27.04.2015 17:33

Путин: Руската икономика преодоля пика на негативните тенденции

Видян 971 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руската икономика преодоля пика на негативните тенденции и колапс, въпреки стремежите на някои, не се случи.


Както заяви руският президент Владимир Путин, създалите се условия дават шанс на страната за реално развитие и тези възможности трябва да бъдат използвани.


По време на срещата със Съвета на законодателите Путин отбеляза, че икономиката на Русия относително леко е преодоляла изкуствените прегради, които представляват санкциите. „Видимо са разчитали на колапс“, каза той, говорейки за авторите на санкциите срещу Русия. Президентът призна, че „това стеснява възможностите за развитие“. „Но това не е довело и не може да доведе до колапс“, каза Путин. „Това е. Всичко мина. Пиковите натоварвания преминаха“, убеден е той.


Путин предложи да се помисли върху това, на какво са разчитали тези, които са измислили санкциите. Той отбеляза, че дотогава в икономиката на Русия са постъпвали около 500 млрд. долара годишно, а след това тази сума се е съкратила на 160 млрд. При това, поради ограничаването на достъпа на руските банки до рефинансиране, техните чуждестранни партньори са получили 130 млрд.  долара по-малко през миналата година и ще получат 160 млрд. долара по-малко през тази.


Путин подчерта, че днешните условия позволяват да се освободи вътрешният пазар за родните производители. Той призна, че в някои случаи се наблюдава ръст на цените. „Но това ще премине с растежа на собственото производство“, уверен е Путин. „При всички случаи ние действаме в правилната посока“, каза още той.


Руският държавен глава отбеляза, че външните условия са наложили определени действия от страна на правителството и Централната банка. „Много е трудно де се преориентира и да се прави това, което е по-малко доходоносно“, каза Путин.


Той е убеден, че в създалите се условия има добри шансове за диверсификация на икономиката. „Нашата задача не се променя – това е диверсификация на икономиката, прекратяване на едностранното развитие“, каза той. Според него, ако цените на петрола „се колебаят в диапазона 60-70 долара за барел“, това създава добри условия за инвестиране в други отрасли. По-специално, той спомена, че „може да бъде направена сериозна крачка в развитието на селското стопанство при освобождаването на пазара от господството на вносната и често пъти недоброкачествена продукция“.


Путин се спря отделно и на проблема със замяната на вноса. „Ние не следва да се ангажираме с безразборното заместване на вноса, но има неща, които ние трябва и можем да правим сами, например в сектора на гражданското самолетостроене, корабостроенето, микроелектрониката и така нататък“, заяви Путин.


В качеството на пример руският президент даде разбираем образ. По неговите думи, в Русия може да установи например отглеждането на банани, но е по-лесно и по-евтино те да се купуват от Африка.

За още един пример послужи и финансовата сфера. „Ние нямахме национална платежна система, това е смешно „Виза“ и „Мастъркард“ да заемат целия пазар, повече от 90 % от вътрешния пазар“, каза Путин. „Тъжно е, че не помислихме за това, когато му беше времето“, каза той.

„Такива елементи на ненужна зависимост са достатъчно много“, добави Путин. В тази връзка той призова да се възстановява компетенцията в случаите, когато това е оправдано.


„Това е развитието на страната, развитието на икономиката“, каза Путин.


В изказването си на юбилейното заседание на Съвета на законодателите, руският президент призова парламентаристите да противодействат на опитите за изкривяване на историята.


„Съвсем скоро ние ще отбележим юбилей от Великата Победа. Това е наистина всенароден свят празник. Той сплотява и обединява нашето общество, напомня за ролята на страната ни в повратните исторически събития през ХХ в., спасяването на света от нацизма“, каза руският президент.


Той отбеляза, че за съжаление, най-святото често се превръща в обект на спекулации. Особено безпокойство предизвикват опитите да бъде изкривено значението на Победата.


„Разбира се, всичко това не е ново. Ние неведнъж сме се сблъсквали с избирателния подход към историята в името на политическата целесъобразност. Но сега тези процеси придобиха формата на истинска агресивна кампания“, подчерта Владимир Путин.


Според него, сега някои се опитват „да превърнат освободителите в окупатори, а нацистките съучастници – в борци за свобода“. „Нашата задача е  активно да са противопоставим на всякакви опити за фалшифициране на историята“, подчерта руският президент.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни