Свързани новини

24.04.2015 16:40

Борисов: "Южен поток" не е прекратен

Видян 1535 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Към днешна дата нямаме прекратен договор за "Южен поток" - нито от руска страна, нито от българска.“ Това каза министър-председателят Бойко Борисов в изявление след срещата си с премиера на Румъния Виктор Понта и премиера на Сърбия Александър Вучич, предаде Агенция "Фокус".


Борисов обясни, че по проекта „Южен поток” към България има инфрийчмънт процедура за това, че проектът е трябвало да се изгради без третия либеризационен пакет.„И в момента на българските пристанища са стоварени платформите и всички тръби за „Южен поток”. ЕС е категоричен - без да се изпълни третият енергиен пакет, никоя страна от ЕС не може да си позволи строителството на газопровод. Нищо против нямаме Русия, нито против проекта. Всяка страна от ЕС ще бъде принудена да спазва третия енергиен пакет”, категоричен бе Борисов.Той подчерта, че да си член на ЕС не е само привилегия, не е само да ползваш еврофондове и европейската солидарност, а е най-вече дисциплина и спазване на правилата. „Аз се надявам преди всичко, колкото по-бързо и по дипломатичен начин се решат проблемите между Украйна и Русия и ЕС, САЩ и Русия, да паднат санкциите и всички да се върнем на масата на преговорите, защото през България е най-прекият път”, каза още премиерът Борисов.„Аз съм изключително голям радетел на проекта „Набуко”, той не пречи на „Южен поток”, заяви Борисов.


По думите му Южният газов коридор – ТАНАП, който бе приоритет на ЕС, е естественото място, откъдето трябва да дойдат азербайджанският, иранският и туркменистанският газ.Премиерът припомни, че в София се е провела среща за изграждането на така наречения вертикален газов коридор. Той подчерта, че ще работи активно за изграждането на интерконекторите със Сърбия, Гърция и Румъния, както и за изграждането на реверсивни компресори, за да може да се доставя газ в двете посоки.„За мен към момента различни интереси се преплитат в политическата изострена обстановка от санкции и контрасанкции влияят на трезвото взимане на решения. Убеден съм, че като се реши проблемът по дипломатичен път и Минското споразумение се спазва от всички страни, ще имаме по-конкретни разговори”, категоричен бе Борисов.„Ако някой си мисли, че ще прескочи европейските правила, отсега мога да кажа на всеки един колега, че Брюксел е изключително стриктен на тази тема и няма да му се получи. Политически и пиарски разговори може да има по тази тема, но докато не се спазват правилата, няма да има успех”, категоричен бе Борисов. Премиерът каза още, че страната ни продължава да държи за изграждането на газов хъб във Варна.




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество.