Свързани новини

20.04.2015 20:54

3,5 г. затвор за Енимехмедов

Видян 913 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Октай Енимехмедов трябва да лежи 3,5 години в затвора за нападението над Ахмед Доган. Това реши окончателно Върховният касационен съд.


 


Магистратите потвърдиха изцяло присъдата на първата и втората инстанция по делото. От наказанието на Енимехмедов обаче ще бъде приспаднато времето, в което е бил зад решетките и под домашен арест - около 2 години. Така на практика той трябва да лежи около 1,5 години в затвора.


 


Студентът от Бургас бе обвинен в опит за убийство на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и за закана за убийство по хулигански подбуди. И трите съдебни инстанции са категорични, че няма доказателства за опит за убийство, а само за по-лекото обвинение - закана.


 


На 19 януари 2013 г. по време на официална конференция на ДПС в НДК Енимехмедов се качи на трибуната и стреля три пъти, но пистолетът засече. Оръжието, което е използвал нападателят, е газов пистолет. Няколко експертизи доказват, че с него Октай не е можело да убие Доган.


 


Според вещите лица е можело да се получат наранявания, ако се стреля от упор в главата, устата, слепоочието или близо до сърцето. С помощта на записите от видеокамерите експертите са установили, че разстоянието между пистолета и главата на политика било около 20 сантиметра.


 


Макар че Доган няма никакви физически наранявания, нападението е породило основателен страх - с този мотив държавното обвинение настоя да бъде потвърдена присъдата на Енимехмедов. Изненадващо в последния момент прокуратурата се отказа от по-тежкото обвинение за опит за убийство.


 


Размерът на наказанието е определен след преценка на възрастта на Енимехмедов, самопризнанията и психическото му здраве, става ясно от решението на ВКС. Магистратите са обсъдили последиците от случилото се за Ахмед Доган, както и големия обществен отзвук у нас и в чужбина. Според ВКС не са допуснати никакви процесуални нарушения и няма основания делото да бъде върнато за ново разглеждане или Енимехмедов да бъде оправдан.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Министърът на отбраната на страната Луис Петри след среща със заместник-генералния секретар на ръководения от САЩ военен блок Мирча Джеоана

Аржентина иска да стане партньор на НАТО

Аржентина официално поиска от НАТО да я ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на