Свързани новини

27.03.2015 15:55

България се изравни с Кайманите по неспазване на данъчното законодателство

Видян 1394 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По какви причини сте подписали нереципрочен едностранен законопроект за ратифициране на Споразумение между правителството на Република България и правителството на САЩ за подобряване на спазването на данъчното законодателство?” Това попита народният представител от ПГ на БСП – Лява България Гечев министъра на финансите Владислав Горанов по време на парламентарния контрол.


Румен Гечев обясни, че по данни на Министерството на финансите на САЩ от досега подписаните 121 договора само 4 са нереципрочни – България, Кайманови острови, Британски и Вирджински острови и Бермуда.


„Как така България се оказва в това екзотично изключение и защо не са защитени интересите на българската държава? Откъде накъде българската държава ще предоставя - само тя, информация на САЩ, а ние няма да получаваме информация за български физически и юридически лица?”, попита Гечев.


Той коментира, че именно на управляващите е задължение да осигури събираемостта на дължимите данъци на българските физически и юридически лица. „Нима нашата държава не проявява интерес към евентуално незаконно изнесени капитали от България към САЩ? Ние няма ли да си приберем, така както САЩ искат да си приберат, дължимите данъци?”, продължи с въпросите народният представител.

Румен Гечев обясни, че е извадил информация от интернет-страницата на Министерството на финансите на САЩ, в която се вижда, че по този модел има 7 страни, в т.ч. Австрия, Молдова, Швейцария и Чили, но също така има няколко страни, които са си подписали нов двустранен договор, като Алжир, Азербайджан, Китай, Колумбия и Грузия.


„Все пак България е една от най-старите страни в Европа, член сме на ЕС, но подчертавам, че нито една от бившите соцстрани не е подписала такъв договор. Кое е наложило започналите преговори за подписване на двустранен нормален международен договор да преминат в едностранен, в ущърб в интересите на България?”, попита депутатът и подчерта, че БСП подкрепя идеята, но за размяна на информация, а не България да слугува на която и да е друга страна.


Народният представител обясни, че България е единственото изключение, където няма чл.7, според който САЩ поемат ангажимента за реципрочност в следващ период и продължаване на работата за подписване на допълнително споразумение. „В проекта, който вие сте подписали, няма чл.7 и САЩ не поемат никакви ангажименти в обозримо бъдеще ние да бъдем третирани поне като Хондурас, Ямайка, Грузия и Армения. Това противоречи на здравия разум”, категоричен е Гечев.


„Ще искаме разсекретяване, тъй като този текст е изключително развеселяващ”, коментира депутатът. Според него в документа няма нищо секретно, а причината за неговото засекретяване е, за да не срамуваме пред света. „Секретното е, че ни третират по-зле от Грузия и Армения”, допълни той.


Гечев поясни, че документът е внесен през декември 2014г., а „не от правителството на „Орешарски” или хан Аспарух”. Той изрази притеснение, че страна като САЩ, имайки този таен списък на физически или юридически лица, които незаконно са прехвърлили пари там, би могла да въздейства върху вътрешно-политическия живот на България. „Управляващата коалиция, начело с ГЕРБ, нямат доверието на САЩ. Браво!”, заключи Румен Гечев.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби