Свързани новини

08.02.2015 16:02

Колко ще ни струва войната?

Видян 7385 пъти | Коментари 0
Гласували 9 рейтинг: 4.5556
много слаба слаба добра много добра страхотна

Щабът на НАТО в София ще бъде за сметка на България, както са и досегашните 4 бази на българска територия – 3 военни и 1 стопанска, с до 5000 американски войници, разквартирувани там.  По-важно е обаче какви  ще бъдат функциите на центъра. За пореден път некомпетентният военен министър (завършил художествено слово земеделец, който  се представя за юрист) се опитва да не казва истината, а Би Би Си я изрича ясно: „Основната им задача ще бъде да осигурят бързо разполагане на ПРЕДНИТЕ БОЙНИ ЧАСТИ, а в мирно време ще участват в планирането на колективната отбрана и провеждането на учения. Тези учения ще бъдат една от основните дейности на Северноатлантическия пакт”. Припомняме, че последното натовско учение в България приключи в края на януари, когато се и разбра, че 3000 български мъже са получили повиквателни от военните окръжия. Военният министър първо излъга, че няма такова нещо, после полупотвърди фактите, но оправда привикването с преглед на личния състав, какъвто апропо не е имало 25 години. Той обвини всеки, който използва думата „война” за рубладжия, а истината е, че лично помощник-държавния секретар на САЩ Нюланд използва за България фразата „на фронтовата линия”. Интересно е защо членове и на НАТО, и на ЕС, при това граничещи с Украйна като Чехия, Унгария и Словакия отказаха да имат щабове на НАТО на своя територия отказа и съседна Гърция.

България, която има 40 млн. лв. недостиг във военния бюджет и затова уволнява тази година до 4000 военни, ще финансира не само щаба, който автоматично ни превръща в мишена и за ИДИЛ, и за руските балистични ракети, но също така ще почерпим богатите и за нова сграда на НАТО в Брксел.

Тази година също така ще дадем 62 000 000 лева за мисия в Афганистан. Двата ни контингента там и в Ирак, където Гърция отново не участва, ни струват над 1 млрд. лева за четири години.

В същото време нашата армия числи едва 13 860 щика, както обяви тези дни депутат от военната комисия на НС. Това е два пъти по-малко, отколкото войската на Македония с неното тройно по-малко население.

Единственият действащ български изтребител се пенсионира на 1 юни. Русия очевидно ще ни откаже „саниране” на МИГ-овете, след като повече от петилетка се мотаем да ги стегнем, за да бъдат боеготовни. Военният министър, с присъщата си експертност, спешно пожела да ни се подари 1 нов изтребител, сякаш това не е също толкова смешно. Той вероятно не знае, че усвояването на нов вид летателна техника, изисква също така и подготовка на летци. Обучението само на един пилот струва 5,3 млн. лв. А са нужни поне няколко. 

Непреките разходи също не са за пренебрегване. Погледнато като спад на търговския оборот след въвеждането на санкциите срещу Москва, страната ни вече има загуби от над 740 млн. долара, които не са само за туризма и земеделието, но и за всякаква друга продукция на без друго издъхващата ни икономика. Това оставя без работа 640 големи и средни български предприятия с хиляди служители.

Така постигането на мир и в Украйна, и в Близкия Изток се превръща в лелеяна цел номер 1 за нас. Защото, както се казва: „Каквото и да си говорим, става дума за пари”. 




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

МВР предлага издаването на лична карта да поскъпне

МВР предлага издаването на лична карта да поскъпне

Министърът на вътрешните работи Калин ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

към хороскоп хороскоп