30.01.2015 14:15

АФП: Автобусен билет за България, а след това джихад

Видян 796 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато българската полиция арестува на 1 януари французина Фриц Жоли Жоашен, той сам призна, че е "стар приятел" на нападателите на "Шарли eбдо", но той не е първият заподозрян ислямист, опитал се да пресече европейската югоизточна граница към Турция, коментира АФП в свой материал за България.


Всъщност българският министър на вътрешните работи Веселин Вучков казва, че "стотици" европейци са пътували до България, за да пресекат 275-километровата границата с Турция, някои след това преминават в Сирия, за да се присъединят към "Ислямска държава" (ИД).


Най-популярният маршрут за няколко хиляди граждани на Европейския съюз, за които се смята, че са се присъединили към редиците на ИД, е да летят до Турция и след това да пресекат границата със Сирия.


Но след затягането на контрола на турските летища, пътуването по суша, най-често с автобус през България, става все по-атрактивен вариант", казват разтревожени представители на ЕС.


"Със засилването на наблюдението на пристигащи на летището в Истанбул, каналът през България се използва все повече и повече", казва френски служител за борба с тероризма, пожелал анонимност. 

"Преминаването на границата между България и Турция е сравнително лесно, особено през нощта, когато е зима и вали сняг…", казва източникът.


България досега се опитваше да се справи с хора, идващи от други посоки, издигайки бариери с бодлива тел, която да спре потока на хиляди бежанци от Сирия. Но в последно време и по-специално след атаките в Париж, българските власти са насочили вниманието си към хората, които напускат страната и могат да се върнат, след като се съюзят с ИД.


През последните седмици високопоставени служители, включително държавният секретар на САЩ Джон Кери, британският му колега Филип Хамънд и върховният представител на ЕС за борба с тероризма Жил де Керков посетиха София.


Автобусни оператори твърдят, че техните превозни средства привличат повече внимание от страна на митническите служители на главния граничен пункт. Паспортите на пътниците вече се проверяват редовно.


"Преди няколко месеца те започнаха да сканират всички автобуси", казва мениджър на Metro, най-големият автобусен оператор от София до Истанбул. Преди това се е случвало само, ако митническите служители сметнат нещо за подозрително.


Но проблемът е, че българските власти казват, че не получават достатъчно информация от други страни от ЕС и могат да се намесят, само когато има сигнал срещу някого или издадена заповед за арест. 

"Стотици граждани на ЕС с абсолютно валидни документи и без предупредителни сигнали за тях могат лесно да пресекат територията на България", обясни Вучков. 



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци