Свързани новини

18.01.2015 16:01

Инвестбанк: Освободихме се от 128 млн. активи

Видян 5320 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прав е премиерът Борисов, че трябват чисто нови хора в БНБ и в банковия надзор, защото цели 3 работни дни не стигнаха да отговорят на алармиращи въпроси от 19 минути, с които искаме да предотвратим нови вълнения в сектора. Помолихме банката за коментар относно постъпил в нея сигнал до управителя Иван Искров и ресорния подуправител по контрола. Защото сигналът повдига серия от притеснителни въпроси, за които известихме и премиера.

С три договора, сключени в 1 ден, 128 млн. от 1,67 млрд.  активи на Инвестбанк отиват в съдружия с офшорки – 1 от Хонконг, 1 от Бахамите и 1 от Белиз. Това става на 25 юни м.г. - точно 5 дни, след като КТБ бе поставена под особен надзор от БНБ. 

Ето и въпросите, които добронамерено и професионално отправихме и към самия трезор, и към Централната банка:

„Видно от търговския регистър, Инвестбанк е прехвърлила материални активи за 128 000 000 лв. в три съдружия с офшорни компании. Тя е внесла като апортна вноска имотите на тази стойност, а срещу тях е получила едва по 9% от фирмите „Инвестмънт пропъртис”, „Инвестмънт кънстракшънс” и „Билдингс инвестмънтс”. На какво се дължат тези сделки и от ипотеки по кредити ли са влезли в банката тези активи?


Според сигнал от 13 януари т.г. до управителя на БНБ и управление Банков надзор от акционери на банката „съдът приема за установено, че... Петя Славова, Феста холдинг и Черноморско злато са придобили акциите си в Инвестбанк чрез нищожни сделки” или „около 99% от акциите в банката”. Какво според Вас следва от това?


Пак според сигнала на акционери до БНБ, одитите на последните два годишни отчета на банката, направени от KPMG – компанията, одитирала и КТБ, „не са убедили в оценката” веднъж на 187 млн. лв. за 2013 г. и веднъж на 305 млн. лв. за 2012 г.”при кредитен портфейл от 782 млн. лв”. (б.р. на професионален жаргон се определя като „квалифицирано мнение”). Защо се е стигнало до тези резултати?”

За разлика от БНБ, от която продължаваме да чакаме коментар, Инвестбанк отговори. Трезорът потвърждава сделките от 25 юни с трите офшорки, без да уточнява дали става въпрос за активи, получени от ипотеки. Нарича операцията „освобождаване от активи”. А по останалите въпроси не потвърждава, но и не отрича, а успокоява. Цитираме дословно коментара:

„Посоченото от Вас разпореждане с материални активи е икономически и финансово обосновано, като целта е освобождаване на банката от неспецифични за банките дейности и намаляване на свързаните с тях странични разходи за банката.


Към настоящия момент Инвестбанк АД не разполага с информация за цитирания от Вас сигнал до БНБ, нито за неговото съдържание и подателите му. В случай, че разполагате със самия сигнал, моля да ни го предоставите за запознаване. Това, което ни е известно е, че основните акционери на банката не са подавали такъв сигнал до БНБ. 


Инвестбанк е българска банка с чуждестранно участие и прозрачна акционерна структура, която функционира при стриктно спазване на българското законодателство, отговаря на всички регулаторни изисквания за банкова дейност в България и работи в полза и интерес на своите клиенти и икономиката на страната. 


Банката е стабилна, капиталово обезпечена и приключва 2014 година на печалба”.

 


Екип на 19 минути




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец