Свързани новини

22.12.2014 16:45

Установиха 280 нарушения в 18 предприятия за производство на боеприпаси

Видян 1129 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Трудовите инспектори са проверили 18 предприятия за производство и съхранение на взривни материали, оръжие, боеприпаси и пиротехнически изделия. Те са установили 278 нарушения на трудовото законодателство, съобщават от Главна инспекция по труда (ГИТ). В три от предприятията се извършва и утилизация на военни боеприпаси. По-голямата част от установените нарушения - 235, са свързани със здравословните и безопасни условия на труда.


Проверките бяха извършени между 8 октомври и 21 ноември 2014 г. в рамките на извънредна кампания „Осигуряване на здравословни и безопасни условия  на труд в предприятията за производството и съхранение на промишлени взривни материали и утилизация на боеприпаси".


Припомняме, в петък - 19 декември, в производствена база за пиротехнически изделия в района на Мъглиж избухна взрив. При него загина един човек, а други четирима бяха ранени.


От Инспекцията по труда уточняват, че при извършените проверки са отстранени 61 работници, заемащи длъжности, пряко свързани с управлението на работното оборудване, които не притежават необходимата правоспособност за работа с взривни вещества. Изготвени са 263 задължителни за изпълнение предписания за отстраняване на нередности. На работодатели и длъжностни лица са съставени 18 акта за установени административни нарушения, за които ще бъдат издадени наказателни постановления.


Установено е, че сред най-честите нарушения са липса на технически решения за минимизиране на опасностите от взрив на работни места, на които се работи с взривни вещества, като заземяване или полагане на токопроводими настилки. Работи се  с необезопасени движещи се части на работното оборудване. В някои цехове за производство се използват електрически съоръжения, които не са във взривозащитено изпълнение и това ги прави потенциален източник на искра или пламък.


Установено е и неправилно складиране на боеприпаси извън изградените за това складове. Не е ограничен достъпът на неправоспособен персонал до електрически съоръжения и оборудване. Осветлението в някои цехове не отговаря на нормите за осветеност, констатират още инспекторите.


Сред нарушенията е това, че работното оборудване не защитава в пълна степен работещите срещу риск от директен или индиректен контакт с електрически ток. Не е осигурено специално работно облекло (токопроводими обувки и памучно бельо) за предотвратяване натрупването на статично електричество. Не са извършвани необходимите измервания на факторите на работната среда (за прах, шум) в някои цехове и участъци, посочват още трудовите инспектори.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще