Свързани новини

07.12.2014 14:12

Готвят нов разкол на църквата

Видян 4156 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има някаква страшна нелогичност, но всеки път, щом християн-демократите дойдат на власт, в България започва да се вихри движение за църковен разкол. Поредният опит ще бъде направен във вторник със свикване на митинг пред Светия Синод, който използва за повод решение на патриарх Неофит, вследствие на решение на предшественика му патриарх Максим. Инициатор е агентът на ДС (по ирония на съдбата баш „агент Ангелов”) Иван Желев. В бойната му група влизат дори представители на адвокатска кантора, обслужваща Синода.

Насреща им излиза Инициативен комитет, съставен от духовни лица, „в подкрепа на богоустановения църковен ред”. Ето какво казват те в писмо до патриарха: „Еклисиологичен проблем е, когато ужким православни хора допускат в себе си мисълта, че е възможно оформената от Свещеното Писание, Свещеното Предание и Свещените Канони, структура на Православната църква в своего рода пирамидален вид да бъде обърната на обратно. Съвсем естествено и разбираемо е, Вие сам да подберете състав на екип, с когото да работите „Церкви и Отечеству на пользу“. Архимандрит Дионисий, когото сте си избрали и сте предложили на Св. Синод за Ваш втори митрополитски викарен епископ Ви е познат от осемте години служение в Синодалната канцелария и който видимо бе неотлъчно до Вас от деня на интронизирането Ви за наш Патриарх и естествено съвсем нормално е Вие да прецените възможностите му къде, как и с какво ще допринася най-голяма полза. Наглостта, проявявана от хора в обкръжението или пък повлияни от гнусните инсинуации и манипулативни интриги на „агент Ангелов“ имащ себе си за православен богослов е нещо, което сте не само призван, а и длъжен да не допускате, защото в противен случай запитваме: кой и какво дирижира случващото се в св. ни Църква? Отсъствието на конкретни обвинения с доказателства и търсенето на техния ефект е криминализъм, който ако влезне в Църквата заедно с целия уличен дух на 


протестиращи, или по-точно протестантстващи, 


то посочете ни на всички нас, които не приемаме превръщането на БПЦ в нещо от типа на гето, в което могат да живеят само и единствено псевдоблагочестиви душици, изявяващи се като ментори и референти по всички църковни казуси, но сребролюбиво изпиващи  финансовите сили на БПЦ и живеещи в своята себедостатъчна телесна, дори до погнуса нечистота – къде да намерим своя кораб на спасението?! Медийно ни е известно на всички, че клеветите по адрес на архимандрит Дионисий са казуси, с които Св. Синод се е занимавал и произнасял. Спазването от негова страна на дискретност и неизнасянето на класифицирана информация е отговорност и чувство за дълг. Сформираме също 


подписка в подкрепа на решението на Св. Синод от 28.11.2014г. 


за възвеждането му в епископски сан. Той категорично заяви, че ще запази пълно мълчание, знаейки, че враждуващите срещу него няма да се спрат и препоръча да няма никакви действия, предизвикващи каквато и да било форма на конфронтация. Той заяви, че ще бъде викарий не на Софийска епархия, а на Вас – Софийския митрополит, и че като такъв ще работи със абсолютно всички духовници и миряни като бе категоричен, че инициаторите на подписката срещу неговото хиротонисване, а също и положилите подписите си в нея не го познават. Нима ще допуснем да се съмняваме  в преценката на покойния патриарх Максим и на митрополитите, че са въздигнали през 2011г. о. Дионисий за началник на Синодалния богослужебен отдел? Кой познава най-добре архимандрит Дионисий и кадрите на Църквата – Председателя и членовете на св. Синод или онези хора с неясно минало и неясни зависимости, имащи се за Божий народ? Божият народ в дни на Рождественският пост по-често пристъпва към св. Причастие, а възможно ли е това за хора изпълнени с жлъчна омраза към човек когото не само, че не познават, но и не искат да опознаят, но жалко за тях, защото той е един преди всичко почтен човек и духовник, дал много от себе си без това да го облагодетелства”.

Истинската причина за протеста, както 19 минути проучи, е вечната алчност за църковните имоти, които отново се прави опит да бъдат прилапани като ги измъкнат от Синода.




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни