Свързани новини

26.11.2014 16:51

Планът Юнкер едва ли ще съживи европейската икономика

Видян 1335 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес в Европейския парламент в Страсбург Жан Клод Юнкер представи пред депутатите "Инвестиционен план за Европа", който предвижда да бъдат привлечени 315 млрд. евро инвестиции в следващите три години. Повече от 5 години социалистите настояваха, че рестрикциите и бюджетните съкращения не водят до развитие. Едно от основните изисквания за подкрепата им при избирането на Юнкер беше именно съставянето на мащабна публично-частна инвестиционна програма, която да даде тласък на икономиката.


Многократно лидерът на ПЕС Сергей Станишев настояваше за  конкретни предложения за създаване на фонд, който да тласне икономиката на Европа напред. По отношение на представения днес план Станишев коментира: "Новата Комисия спази обещанието си и представи плана в кратки срокове. Положителното е създаването на нов инвестиционен инструмент – Европейски фонд за стратегически инвестиции с капитал от 21 млрд. евро. Този инструмент ще помогне за осъществяването на важни проекти в областта на железопътния транспорт, енергийната ефективност и иновациите. От планираните 315 млрд. евро около 75 млрд. евро ще бъдат инвестирани в малки и средни предприятия".


Станишев изрази притеснението, че инвестициите от 315 млрд. евро са трудно постижими, защото реално фондът ще разполага с едва 21 млрд. евро, като Комисията разчита за всяко инвестирано евро да се привлекат 15 евро частен капитал.


„Социалистите очаквахме много по-мащабен план със свеж финансов ресурс. Нашата амбиция е да се даде възможност за капитализиране на Европейската инвестиционна банка с реални пари, в това число от държавите членки. За това обаче трябва да се дадат гаранции на държавите, че евентуални техни вноски няма да се броят като нов дълг и няма да се отчитат като бюджетни дефицити. Наред с това трябва да се подготвят и много добри проекти като се избегне рискът парите да бъдат инвестирани само в големите икономики.”


“Социалистите ще работим за това новият инструмент да не бъде използван само за проекти с директна печалба, а и за такива, чиято възвръщаемост е по-дългосрочна, но спомагат за модернизацията на икономиката.  Този план трябва да се изпълнява през следващите 3 години, но смятам, че той трябва да бъде удължен поне до 2020 година, за да осигурим липсващите 700 млрд. евро инвестиции за съживяване на икономиката", коментира в заключение Станишев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв