Свързани новини

20.11.2014 15:34

Министър Ангелкова подава оставка? Назначиха й за зам. пълномощника по аферата Енгибарова-Шмид

Видян 4907 пъти | Коментари 0
Гласували 5 рейтинг: 3.8000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заместник-министър на туризма, въпреки че бе уволнен от Борисов преди дни, ще остане кадърът на Орешарски и ПФ Бранимир Ботев. Независимо съпротивата на министър Ангелкова, която най-вероятно ще подаде оставка. Постът на Ботев се търгува от Патриотичния фронт срещу турския зам. в отбраната Орхан Исмаилов.Вече сме писали за нагласените поръчки, които Бранко правеше, а вече са дадени от новия министър на ревизор. Само една от тях: нещо, което е струвало на хазната 100 000 лв. преди него, добива цена 400 000 лв.


Това обаче е нищо  в сравнение с измамата на века, в която Бранимир Ботев е страна. Цитираме в. Капитал от 2000 г.: „Подписът на бившия зам.-министър на промишлеността Едит Гетова стои под скандално издадените компенсаторни записи на Анжел Енгибарова-Шмит. Бившата зам.-министърка на Александър Божков беше обвинена, че е подписала удостоверения, които надхвърлят 250 пъти реалната стойност на отнета след 9 септември 1944 г. фабрика на българката с германско поданство. Преди една седмица министърът на икономиката Петър Жотев нареди на заместника си Левон Хампарцумян да извърши проверка дали г-жа Гетова е подписвала такива компенсаторни записи и кой е виновникът за изплатеното 250 пъти по-голямо обезщетение. Миналата събота няколко централни всекидневника написаха, че проверката е завършила и Едит Гетова нямала нищо общо с тази афера. Самата бивша зам.-министърка обеща да напише писма до МВР и Главна прокуратура, които да открият кой я е почернил пред медиите. Само че вицепремиерът Жотев не остана напълно удовлетворен от проверката и назначи цялостна ревизия на отдел “Реституция” в министерството на икономиката.


Скандалът избухна, след като вестник Монитор публикува извадки от доклад, за който се твърди, че е предоставен от контраразузнаването на премиера Иван Костов през миналия ноември. Той пък го върнал на вицепремиера Александър Божков с резолюция. Осведомени твърдят, че докладът е автентичен. Същите данни ги имало и в доклада на НСС за корумпираните властници, който Костов получи на 10 декември. Първият вариант обаче бил концентриран върху завишаването на обезщетението на българката с немско гражданство Анжел Вахан Енгибарова-Шмит по Закона за обезщетяване на собственици на одържавени имоти. Тя е получила за бащината си фабрика във Варна компенсаторни записи на стойност 70 милиарда стари лева (70 млн. нови). Вместо 310 млн. стари или 310 000 нови лева. При изчисляването „пропускат” да вземат предвид деноминациите на лева през 1951 и 1962 г. По необясними причини обаче коефициентът 250 е попаднал в числителя, а не е попаднал в знаменателя, и обезщетението на Анжел Вахан Енгибарова-Шмит е нараснало с 250 пъти.


Пълномощник на неочаквано забогатялата стара дама е Бранимир Ботев Ботев - неин близък родственик. Той от своя страна е съдружник и собственик в четири фирми - “Ибико”, “Спомар - Левски Спартак”, “Юс консулт” - София, и “Лега арх” ЕООД. В “Спомар” Ботев е съдружник с фирма “Холидей - Н” ЕООД, която е 100 % собственост на “Нове холдинг” на Васил Божков, а преди е била на хазартната фирма “Ай Ем Джи”, където участие освен Божков имаха и Младен Михалев-Маджо и хора на “Мултигруп”. Бранимир Ботев е представляван от своя приятел от Пловдив Димитър Вълков. Осведомени твърдят, че другият приятел на Ботев е съпругът на Гетова. Важна подробност за Бранимир Ботев е, че освен всичко той по време на измамата е съветник на министъра на администрацията Марио Тагарински, който беше и национален координатор по въпросите за обезщетяване на гражданите по ЗОСОИ.


В случая с компенсаторните записи на г-жа Шмит това би следвало да е Александър Божков, затова подозренията паднаха върху него (б.р. и той беше съден). Върху временните удостоверения на въпросната г-жа обаче стои подписът на Едит Гетова (б.р.която беше осъдена)”.


Докато течеше работата на прокуратурата и съда обаче въпросните измамни компенсаторки на бърза ръка влязоха в приватизацията и с тях вече бяха изкупени дялове от гиганта Свилоза чрез схема от офшорки. Божков беше уволнен като вицепремиер от шефа си Иван Костов. Но същата работа стана и със сделката по Винпром Карлово, който днес е избата на Ботев и с чието вино, удостоена с щемпела на Симеон Втори, Бранимир черпи гостите на щандовете на България на туристически изложения в странство. Естествено, това не излиза безплатно на дънакоплатците.


Срам и позор!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

дева