Свързани новини

22.10.2014 17:54

Местан: Няма да оттеглим Бат Сали!

Видян 1221 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ДПС няма да се откаже от мандата си в Кюстендилския многомандатен избирателен регион. Това стана ясно след среща на лидера на движението Лютви Местан с кметовете на Кюстендил и Дупница Петър Паунов и Методи Чимев.


„Ще дадем своя принос за преодоляването на порока, но от мен не могат да се очакват противоконституционни действия като оттегляне на цели листи, защото броят на мандатите в Народното събрание се урежда в самата Конституция. Александър Методиев - Бат Сали, е избран за народен представител по силата на методиката, приета в Изборния кодекс", заяви Местан.


В понеделник двамата кметове изпратиха писма до лидера на ДПС с покана да обсъдят разпределението на мандатите. Те очакваха партията да оттегли ромския си кандидат Бат Сали, след като заради изчисляването на местата в парламента по специална формула той влиза, въпреки че е получил само 1 % от гласовете в региона.


„Моралът изисква да не се полага клетва и вотът да се уважи. Настояваме и за незабавна промяна в българското законодателство“, каза кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той обеща да има окупация на „партийни централи”, ако волята на народа не бъде изпълнена. „Конституцията не позволява изтегляне на депутата от ДПС. Гражданите от региона ще продължим да акцентираме върху този проблем в Изборния кодекс", допълни Методи Чимев. Той заяви, че е необходимо оформянето на район Чужбина.


Припомняме, че недоволството на хората срещу мандата на Бат Сали продължава вече 2 седмици. Противопоставянето започна с гневното писмо на кмета на Кюстендил, което 19' първи публикува.


В него Паунов ясно се закани, че градът на Владимир Димитров - Майстора няма да стане града на Бат Сали. Той се възмути и от факта, че за първи път в историята ДПС ще има депутат там и то с 1 % от гласовете в региона. Последваха блокади на пътища и протести пред сградата на ЦИК в София, но явно и те не беше достатъчни, за да се чуе мнението на хората.


След изказването на Местан жителите на Кюстендил и Дупница се зарекоха да продължат протестите си срещу Бат Сали и с нови блокади на пътища, съобщиха от пресцентъра на община Кюстендил. Гражданите дори се зарекоха да бъдат пред Народното събрание в първия работен ден на депутатите и да не допуснат Бат Сали в парламента.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

рак