Свързани новини

20.10.2014 15:54

Истинска дискусия в ГЕРБ, повечето са „за” правителство

Видян 1468 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По-скоро „за” съставяне на правителство са били повечето делегати на националната партийна конференция на ГЕРБ. На извънредния форум в шеста зала на НДК Бойко Борисов беше поканил елита на своята организация, за да чуе сблъсък на мнения. В крайна сметка решението е да се продължат преговори с 4 от другите 7 формации в парламента – БСП, РБ, ПФ и АБВ. Извън борда остават ДПС, ББЦ и Атака.


Въпреки имиджа на генералска партия с желязна дисциплина, където не се изказват лични мнения, на форума е имало истинска дискусия, разказа за 19 минути източник от конференцията.


„Повечето хора бяха „за” правителство, но има различия какво да бъде то. Като че ли надделява мнението, че коалиция е по-добре от кабинет на малцинството. Все пак обещахме Стабилна България”, гласеше впечатлението на нашия агент.


Понеже е имало убедителни оратори с различни тези и повечето от тях са обрали овациите на аудиторията, Бойко Борисов полу на майтап, полу на сериозно рекъл: „Вие пък на всичко ръкопляскате”, добави информаторът.


Както вчера 19 минути предварително оповести, вариантите са най-общо три:


-    Правителство на малцинството само на пръв поглед изглежда нестабилно. То е опасност, ала и възможност за доказване на ГЕРБ след разбиващата победа на изборите. Реално погледнато такъв кабинет ще получи широка подкрепа във фрагментирания парламент и за състава, и за първия си бюджет, който трябва да се приема със скоростта на светлината. След това няма сериозни закони за приемане до другатна есен. Тогава са местните избори, на които ГЕРБ едва ли ще има проблем, след като на 5 октомври превзе и последните червени крепости. Така до поне до президентския вот – има 2-годишен хоризонт


-    Правителство на споделената отговорност с Реформаторския блок и Патриотичния фронт. То набира абсолютно мнозинство. Проблемът е, че реформаторите имат непокрити претенции – примерно адвокатът по патентно право Радан Кънев, който иска правосъдието, допусна под носа му да бъде открадната дори търговската марка на неговата партия. Да не говорим за актуалното за одобрение ТПТИ, което се подкрепя от проамериканския РБ, но патриотите няма да го преглътнат, защото отваря широко вратите за шистовия газ и ГМО. Изобщо да не споменаваме, че ислямистката партия на Корман и Дал е враг на НФСБ. Добавете и търканията на местно ниво между ГЕРБ и партията на СКАТ в Бургас или амбициите на РБ за София. Компромисите правят едно такова правителство по-нестабилно от малцинствено.


-    Нови избори са най-лесният вариант за ГЕРБ, който се слави като най-добре организираната, благодарение на безспорния талант на Цв.Цветанов в това отношение, и финансово подплатена партия. Проблемът е, че прогнозите са за запазване на нейния вот, но покачване на този на ДПС, които нарочно ограничиха процента си на вота на 5 октомври и останаха на стотни зад БСП. Този път обаче ще бъдат най-вероятно втора политическа сила. Ако това се случи, „суверенът” ще наложи коалиция на ГЕРБ и ДПС, защото след три гласувания за половин година и 4 за година и половина, няма да бъде сериозно да се търси изход в нови избори. Вариантът е лош и заради осигуряването на още 2 месеца живот на най-некадърното правителство на прехода – това на президента Плевнелиев, олигарха му Прокопиев и Протестна мрежа, скрити зад смехотворната фигура на Близнашки. Напомняме, че освен да наруши мораториума за шистовия газ, да се изпокара лошо с Русия, да прегази 3 закона, за да даде военните поръчки на България на агенция на НАТО, чийто директор в отпуска е военният министър на момента, да се изложи тотално покрай взрива в Горни Лом и куп други недомислици, то позабрави организацията на изборите – единствената му вменена от конституцията и закона работа, които по всеобща оценка се оказаха най-контролираните и най-купените за 25 години демокрация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева