Свързани новини

20.10.2014 14:01

Турски, руски и израелски военни сили край Кипър

Видян 958 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турският сеизмологичен кораб „Барбарос” е навлязъл в кипърската изключителна икономическа зона в 06:30 тази сутрин. Около него плават други два кораба, чиято задача е да му съдействат по време на мисията, съобщиха кипърски и гръцки медии. Кипърският министър на отбраната Христофорос Фокаидис потвърди информацията пред кипърската държавна телевизия.


Екипажът на „Барбарос” е получил заповед от турското правителство да проведе изследвания с цел да открие наличието на въглеводороди в регион в открито море около острова, съобщава GRReporter. В региона, но на разстояние в посока югоизток вече се намира фрегата на турския военен флот, която наблюдава сондажните работи на консорциума ENI-Kogas. Те се провеждат на разстояние от 5 морски мили от парцел 9 на кипърската икономическа зона.


Според гръцкото издание „То вима” от 20 октомври до 30 декември Анкара е „ангажирала” различни региони от кипърската изключителна икономическа зона, за да проведе сеизмични сондажи там.


В същото време Русия започва мащабни военни учения в Източното Средиземноморие на площ от 800 квадратни мили, която съвпада с „ангажирания” от Турция регион. Учението се очаква да завърши на 23 октомври. То ще включва и изстрелване на ракети от военните кораби.


Ден след края на руското учение в съседен регион пък ще започне съвместно военно – въздушно учение, в което ще участват кипърски и израелски самолети.


Сеизмологичните изследвания и военните учения около Кипър се организират само пет дни преди началото на преговорите за решаването на Кипърския въпрос. Според кипърския президент Никос Анастасиадис „неприемливата провокация на Турция да ангажира регион в изключителната икономическа зона на Кипър не само нарушава международното право, но и опровергава всички, които са повярвали в уверенията на Анкара, че ще има съществен принос в опита за решаване на Кипърския въпрос”.


В публикации в кипърски медии се посочва, че Никозия следи тясно събитията и ги обсъжда с различни други държави.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци