Свързани новини

20.10.2014 13:25

Сирия и Ирак - съюзници на Русия срещу тероризма

Видян 946 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия подкрепя правителствата в Ирак, Сирия и други страни от региона в борбата им срещу религиозните екстремисти, жадуващи да вземат властта - "включително чрез мащабни доставки на оръжия и бойна техника", заяви руският външен министър Сергей Лавров.


В лекция за външната политика на Русия Лавров освен това нарече Ирак и Сирия съюзници на Руската федерация в борбата с тероризма, предаде ТАСС. Мащабното дестабилизиране на Близкия изток и Северна Африка се отразява отрицателно на международната обстановка и води до натрупването на елементи на хаос, каза Лавров.


Светът преминава през период, когато се сменят епохите. Стана очевидно, че либерално-капиталистическият модел на развитие не е универсален. "Провъзгласен бе краят на историята, но той не се състоя. Стана очевидно, че за днешния етап от международните отношения е характерна конкуренцията, и то не само в икономиката и финансите, а конкуренцията между ценностни ориентири и модели на развитие", подчерта Лавров.


"САЩ си присвоиха правото да се месят във вътрешните работи на други държави под лозунга за защита на човешките права. Без резолюция на Съвета за сигурност на ООН или в нарушение на мандата на ООН бяха предприети военни интервенции в Югославия и Либия. САЩ заявиха дори, че имат право да прилагат сила където и да е", каза той, предаде БТА.


Резултатът от присъствието на международната коалиция начело със САЩ в Афганистан е незадоволителен. Страната все още е твърде нестабилна, представлява извор на сериозни заплахи, посочи Лавров, споменавайки по-специално наркозаплахата и тероризма. Антируските санкции на ЕС бяха приети под натиск от САЩ вече след подписването на примирие в Украйна. Това сочи, че основната им цел е била да затвърдят "лидерството" на Вашингтон, "да се използва Украйна като дразнител в отношенията между Русия и Европа", заяви руският министър.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…