01.10.2014 21:10

17 пострадали при експлозия в Горни Лом

Видян 2031 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

15 работници на смяна и 2 служителки, намирали се на 1 км от завода за боеприпаси в с. Горни Лом, Видинско, са пострадали след експлозия там в сряда вечер точно в 17,06 ч. Вътрешният министър Бакалов не потвърди информацията за броя на пострадалите, защото опасността от последващи вторични взривове засега държи полицията и журналистите на 4 км от местопроизшествието, а данните са от портиерката. Тя самата също е пострадала. Две жени вече са в болница, но те са били край оградата на завода. Останалите най-вероятно са загинали, защото инсталираните на място термокамери не засичат признаци на живот, добавиха министър и главният секретар на МВР, към които се присъедини и шефът на Пожарната безопасност. Ако техниката установи каквото и да било, веднага има готови доброволци, които да помогнат на някой оцелял. В случай, че няма, на мястото на произшествието, най-вероятно настъпило при утилизация на противотанкови мини, ще влязат следователи след 17 ч. днес. ГЕРБ и БСП отмениха гала концертите за завършването на своите предвидени кампании, предвидени за днес и утре. По информация от очевидци, взривната вълна е била изключително мощна и от двете сгради на затвора не е останало нищо. Това потвърди от мястото и лидерът на БСП Михаил Миков. Според него хората са работили при изключително тежки условия срещу минимална заплата и бонуси за наднормена изработка. Миков е гостувал преди време в завода с тогавашния президент Първанов. Напомняме, че при предишна подобна експлозия в утилизационно предприятие край Петолъчката се оказа, че собственикът на тамошния цех за боеприпаси е близък до бившия държавен глава. На негово име се оказаха значителни авоари в Корпоративна търговска банка, както писаха медиите. Кой е собственик на гръмналия завод във Видинско засега не се знае с точност, а вътрешният министър обяви, че няма връзка със сина на притежателя. Друга известна информация е, че при последна проверка на 15 септември - преди две седмици, са установени нередности. През 2010г. в завода е имало друг инцидент. През 2007 г. също са установени проблеми. Въпреки това, както това предприятие, така и споменатото край Петолъчката не са спрени навреме и преди да вземат жертви. Според шефа на пожарната безопасност няма повишена радиационна замърсеност на въздуха или тя е съвсем малко по-различна от нормалната.  


Стана ясно, че фрапиращи нарушения на безопасността на труда са регистрирани в цеха за взривни вещества в село Горни Лом. Те са отбелязани в предписание на Инспекцията по труда от 6 август. Използва се старо работно оборудване, липсва втори изход, липсва инструкция за безопасност. Съхраняват се взривни вещества на самия изход на цеха за тротилова трактовка, което пречи на движението на хората и материалите. Навсякъде има чували с отпадъци, те не са опасни, но затрудняват излизането, особено при спешни ситуации. За всичко това съобщи служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков пред бТВ.


Той посочи, че не са изпълнени редица предписания. "От началото на годината са дадени 7 предписания за нарушения на безопасността на труда. За мен този цех не бива да работи", каза Христосков. Той посочи, че от тук нататък е задължение на Министерството на труда да намери временна заетост на населението от този район. 


Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов припомни, че в същата фабрика е имало подобен инцидент и през 2010 г. и допълни, че преди 15 дни е извършена последната цялостна проверка, при която са открити нарушения, за които са издадени съответните нормативни актове.
 


Районът около фабриката е отцепен на 3 км. Оръжейният завод е бил специализиран и в утилизацията на боеприпаси, в двора му е имало около 11 хил. пехотни мини от Гърция.


 


Всички хора във взривената барутна фабрика "Миджур" са идентифицирани. Шансовете за откриване на оцелели са минимални, почти нулеви. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов, цитиран от БиТиВи.

Четирима психолози са изпратени от БЧК със задачата да говорят с близките на изчезналите хора.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей