Свързани новини

19.09.2014 17:21

Около 200 000 българи страдат от деменция

Видян 1317 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 200 000 души в България страдат от деменция, половината от тях имат болестта на Алцхаймер, съобщи проф. Лъчезар Трайков, началник на отделението по деменции в Александровската болница, цитира БНР. Най-рано болестта се открива след 50-годишна възраст. Ранното откриване на болестта забавя усложненията с около четири години, каза професор Трайков. Той е категоричен, че деменцията е социално значимо заболяване:


Тя е третата по значимост болест след онкологичните и съдовите заболявания. Това е бичът на XXI век. 15-и септември беше срокът, в който трябваше да се депозират предложения по проекта "14-20" за действие. Точка четири от осемте точки е борба с деменциите, за които ще отпусне ЕС 1,5 милиона евро. Ние написахме проекта. В момента има един месец Министерството на здравеопазването да одобри създаване на мрежа от центрове за дневна грижа. При нас пациентите, по голямата част, живеят в семейството - къде поради липсата на домове, специализирани в тази посока. Така че, една дневна грижа е една от най-разпространените мерки в Европа.


По думите на професор Трайков, под ръководството му е изготвена национална стратегия за борба с Алцхаймер и той се надява тя да бъде приета от следващото правителство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Днес ще почувствате самоувереност

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес ще почувствате самоувереност, която ще ви помогне