Свързани новини

19.09.2014 17:10

Сърбия орязва пенсии и заплати

Видян 1194 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сърбия започва намаляване на пенсиите и заплатите в обществения сектор. Всички, които получават над 25 000 динара, ще бъдат обхванати от новите икономически мерки на правителството.


"Сърбия е много далеч от банкрут", каза сръбският премиер Александър Вучич в обширно интервю за държавната телевизия РТС.


Мерките на кабинета се отнасят и до "борбата срещу сивата икономика, намаляване на администрацията в публичния сектор, свиване на субсидиите за определени държавни предприятия и подпомагане на бизнеса".


Очаква се мерките да влязат в сила още следващия месец, пише БГНЕС.


Всичко това ще допринесе за оздравяването на болната сръбска икономика и ще доведе до излизане от кризата през 2016 година, каза Вучич.


Според него 60.2 на сто от пенсионерите няма да бъдат засегнати от намаляването. Най-засегнати ще бъдат тези, които получават над 60 000 динара месечна пенсия.


С 20 на сто данък ще бъдат обложени тези, които получават заплати над 100 000 динара.


Александър Вучич на няколко пъти повтори, че Сърбия не е в банкрут и има ликвидност. Страната ни има достатъчно пари до месец април без да взима заеми, каза още той и добави: "Земеделието ни е напълно унищожено и в момента сме на равнището от 1910 година".


"От 2008 до 2012 година се стигна до невероятно увеличаване на дълга от 8 на 17.67 млрд евро. Частният сектор е напълно унищожен, а всяко едно държавно предприятие систематично е източвано. Заплатите в обществения сектор са с 40 на сто по-високи от тези в частния, който го издържа", съобщи още сръбският министър-председател.


Александър Вучич каза, че все още няма дата за визитата на руския президент Владимир Путин, но смята, че той ще посети Сърбия. Премиерът на западната ни съседка отново повтори, че Белград няма да въвежда санкции срещу Руската федерация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред буря от емоции

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред