Свързани новини

02.09.2014 18:12

9 проекта ще се борят да заменят паметника пред НДК

Видян 1077 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Предстои обсъждането на нови девет проекта с предложения за промяна на пространството около паметника 1300 години България пред НДК, който в момента загрозява гледката заради лошото състояние, в което се намира. Проф. Валентин Старчев, който е автор на монумента, призна, че милее за него и не му се иска той да бъде заличен.Той твърди, че композициите на фигурите са неутрални и в тях няма нищо свързано с политика.


Градските съветници от дълго време работят по въпроса какво да се прави с паметника. Според текстовете в конкурсната документация се допуска както пълно реновиране на скулптурата, така и премахването и. Зад идеята паметникът да се запази и обнови застават Съюзите на художниците и на архитектите. От другата страна пък има доста радикалните мнения за цялостното му събаряне.


Зам.-кметът на София Тодор Чобанов заяви, че ще има конкурс, чиято цел е да бъдат събрани и обсъдени различни идеи. Предложенията за частично запазване  обаче не се харесва от гражданите, коментира зам.-кметът. Чобанов все пак е категоричен, че ако няма достатъчно добър проект, Общината няма да избере никого, защото онова, което ще бъде направено, трябва да отговори на вижданията на софиянци.


Запитани какво си представят на мястото на паметника, повечето са категорични, че той трябва да се сравни със земята, а други настояват да остане като спомен от миналото за онези, които ще дойдат след нас.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева