Свързани новини

31.08.2014 15:08

Европейската банка налива пари в италианските и гръцките трезори

Видян 1636 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската централна банка ще изсипе 27 милиарда в италианските банки и 20 милиарда в гръцките, събощава Блумбърг. По информация на най-авторитетната финансова агенция в света, през септември четирите най-големи трезора на Ботуша ще получат ликвидна подкрепа в размер около 27 млрд. евро по време на първия аукцион за евтини пари, който ще бъде насочен към стимулиране на кредитната активност сред домакинствата и фирмите. Най-голямата банка в Италия - UniCredit, ще поиска 7 млрд. евро, което представлява вид ликвидна подкрепа, коментират анализаторите. Напомняме, че нейният трезор у нас Булбанк събра най-много от парите на вложители, отказали се от българските му конкуренти това лято поради раздухвани в медиите слухове. Banca Monte dei Paschi di Siena ще поиска 3 млрд. евро. Intesa Sanpaolo планира да се възползва от подкрепа в размер на 13 млрд. евро от TLTROs.

Ликвидната подкрепа, известна като Целенасочени дългосрочни операции по рефинансиране (TLTROs), са част от историческите мерки на ЕЦБ, насочени към съживяването на растежа и търсенето на кредит за малките и средните предприятия. 

Очаква се от ЕЦБ да предоставят ликвидната подкрепа към 4-те италиански банки при рекордно нисък лихвен процент, формиран от основния лихвен процент плюс 10 базисни пункта, което означава осигуряване на ликвиден ресурс срещу лихва от едва 0.25%.

"Свежи пари" в размер на 20 милиарда евро очакват да получат гръцките банки от ЕЦБ, съобщават гръцките вестници, цитирани от БТА. В България има сериозно присъствие на гръцки банки - ОББ, Пощенска банка, Алфа банк, Пиреос. В. Етнос пише, че такава възможност се открива, след като ЕЦБ е решила да даде глътка въздух на гръцката икономика. Това е станало след разговори на гръцкия финансов министър и на управителя на гръцката централна банка с пратеник на президента на ЕЦБ Марио Драги.

Изданието уточнява, че "свежите пари" се очертава да дойдат, след като ЕЦБ изключи гръцките банки от участие в нейната програма, предвиждаща предоставяне на ликвидност в размер на 400 млрд. евро на банките от еврозоната с цел подпомагане на икономиките им и най-вече на икономиките на страните от европейския юг.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще имате доста неща за уреждане

Днес ще имате доста неща за уреждане. Преди обяд