Свързани новини

31.07.2014 16:30

Меркел и Путин изтъргуваха Украйна

Видян 1635 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съществува таен руско-германски план за договаряне на мирно решение, което да се сложи край на международното напрежение около Украйна, пише в четвъртък британският в. "Индипендънт".


Основните задачи на плана са стабилизиране границите на Украйна и да се окаже икономическа подкрепа на изпитващата финансови затруднения страна чрез ново енергийно споразумение, гарантиращо сигурността на газовите доставки, съобщава изданието.


 Той обаче има и доста спорни аспекти – за да реши руската страна, че планът на Меркел е приемлив, международната общност ще трябва да признае независимостта на Крим и анексирането му от Русия - стъпка, която може да е трудна за преглъщане за някои членове на ООН.


 Източници, близки до тайните преговори, твърдят, че първата стъпка е Русия да прекрати финансовата и военна подкрепа за сепаратистските групи в Източна Украйна. В замяна регионът ще получи "някои пълномощия".


 Президентът на Украйна ще трябва да се откаже от прием в НАТО, а президентът Путин няма да пречи на новите търговски връзки межд Украйна и ЕС.


 На Украйна ще бъде предложено дългосрочно споразумение с "Газпром". Русия пък ще компенсира на украинската страна загубата на арендата за базата на Военноморския флот в Крим, като й предостави финансов пакет от 1 млрд. долара.


 Запознати с подробностите на преговорите заявяват, че германският мирен план все още се разглежда и това е единствената налична сделка. Преговорите са прекратени заради катастрофата на MH17, но се очаква веднага след разследването те да се възобновят.


 Според източник близък до преговорите, това е сделка на Меркел. За момента тя е говорила директно с президента Путин. За нея е важно да прекрати спора, защото никой не е заинтересован нито от напрежение в Украйна, нито от изолация на Русия.


 Смята се, че основна роля в преговорите с "Газпром" ще изиграе украйнският бизнесмен Дмитрий Фирташ, който по данни на "Индипендът" вече е бил задкулисен посредник във висшите кръгове.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

водолей

Съвсем не лош ден

Съвсем не лош ден, макар че може би ще се наложи дълго