Свързани новини

28.07.2014 16:25

Баничката на плажа с 200% печалба

Видян 1815 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Скъпотията по морето продължава да мори летовниците, като в надпреварата с търговци, кръчмари и хотелиери се включиха и разносните търговци по плажовете, сто процента от които са незаконни. Само от банички и гевреци те си докарват печалби от порядъка на 200-300%.Така например закуска със сирене в закусвалня в центъра на Варна е 80 стотинки, а на плажа тя се продава най-малко два пъти по-скъпо. На плажа баничките са по 2 лв., а парче пица, често пъти – вчерашно, се продава за 3 лв.


Независимо че има забрана за търговия по плажовете контролът е занижен и мургави търговци заработват дневно по 100-200 кинта от разнос, твърдят запознати с незаконния им бизнес. Те крачат по пясъка между телата на почиващите и на висок глас обявяват стоката, която предлагат, главно варена царевица по 2 лева или закуски. Запознати припомнят, че през минали години здравни инспектори разтурваха импровизираните им казани за варене на царевица по Централния варненски плаж. Сега тарикатите я варят другаде, като се предполага, че това може да е и кухнята на някое от плажните заведения.


Същото е положението и около Добрич. Средна чашка парена царевица край морето е 3 лв., установи проверка на „Монитор”. Толкова в града искат за голяма чаша царевица.


По Южното Черноморие заради ол инклузивите и малкото туристи ресторантьори свалят на места цените, за да привличат клиенти.


Голямата бира по малките крайбрежни заведения на юг се харчи за 2,50, а фрапето – по 4 лв. За същите пари на места можете да намерите шопска салата. Обичайно обаче най-популярната салата гони цена от 5 лева, а 50 грама качествена ракия край морето е между 3 и 4 лева. По 2,60 лв. пък е порция пържени картофи. Кебапчето и кюфтето остават традиционно от 1 до 1.50 лв., на места обаче стигат и до 3 лв. бройката. Най-евтин е сладоледът от машина - само за левче.


Ако сте избрали Южното Черноморие и решите да се изхранвате не по капанчета и ресторанти, а от пазара, трябва да знаете, че цената на зеленчуците скочи, заради проливните дъждове. Необичайно висока е и цената на рибата, защото родната изчезна. В Бургас например розовите домати „Биволско сърце” забиха 4,50 лв. за килограм. Обикновените розови се харчат между 3 и 4 лв. килото. Пиперът също хвръкна като цени. Зеленият е по-евтин и може да се намери за 2.30–2.50 лв./кг, но червеният е около 3.50 лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са