Свързани новини

25.04.2014 09:05

Близо 1,5 млн. българи са крайно бедни

Видян 896 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

20% от домакинствата в страната (с общ доход на 1 лице до 214 лв.) живеят под границата на бедността, предава бинюз.бг.


Линията на бедност е закована на 213,68 лв. на човек, сочат данните на КНСБ, представени на нарочна пресконференция.


Сметките показват, че под границата остават 1,442 млн. души. В сравнение със същия период миналата година този брой е с 216 хиляди по-малко.


Запазва се тенденцията около 80% от домакинствата в страната да живеят с общ доход на 1 лице под необходимите средства за издръжка на живота (563,41 лв, вж. по-долу).


Делът на крайно бедните домакинства отчита слабо намаление, като резултат от последователното увеличаване на минималната работна заплата през последните години.


Поскъпването на живота на бедните домакинства се дължи на скока в цените на основните храни, които се потребяват от хората с ограничени доходи  сирена, пресни и кисели млека, зрял фасул.


Иначе 2254 лв. месечно са били нужни на четиричленно семейство в края на първото тримесечие на 2014-та.


Така излиза, че издръжката на живот на един член на семейството е 563,41 лв.


Запазва се тенденцията за задържане на цените и дори траен спад при някои основни стоки и услуги. През първото тримесечие издръжката на живот отчита намаление с 0,3% спрямо предходния период на наблюдение.


Тези щастливи числа идват от намалението на цените на ел.енергията през м.г.,


заяви Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ. Той добави, че на международно ниво факторите, които са допринесли за това са понижение на голяма част от суровините, на основни зърнени култури, ниска инфлация в ЕС.


27,3% от всички наети в страната са нископлатени работници.


Те получават от 402 до 622 лв. месечно, а точната им бройка е 600 хиляди души. Нараства броят на нископлатените работници в производството на облеклото, строителство на сграда, ресторантьорство, селско и горско стопанство.


През 2013 г. икономиката на България дава някои индикации за "отлепване от дъното" и бавно излизане от кризата. Темпът на икономически растеж бележи реален ръст с 0.9%. Въпреки това прави впечатление, че в някои от браншовете се наблюдава тенденция на значително нарастване на производството, докато данните за работната заплата свидетелстват за ниски темпове на растеж, а в някои случаи и за намаляване на нейната стойност.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.