Свързани новини

16.04.2014 15:52

Великден с 8% по-евтин от миналата година

Видян 1367 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Основните хранителни продукти за Великден са с около 7-8% по-евтини в сравнение с миналата година, съобщи Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, пред Фокус.


Цената на агнешкия бут е със 7,6% по-ниска от миналата година, а тази на плешката е паднала с 8,6%. Агнешкото се търгува за около  12-13 лв. на килограм, което е с 1 лев по-малко от същия период на 2013 г. Стойчев добави, че всички проверки на българското месо  са показали, че то е качествено и свежо.  Не така обаче стоят нещата с  вносното. Това , което пристига от страни като Нова Зеландия и Австралия, няма как да бъде прясно, добави той. Както 19 минути неотдавна писа, агнешко от тези държави се предлага на по-ниски цени. Вкусът и качеството на месото обаче са съвършено различни.


„Там, където потребителите намерят много евтино агнешко месо, най-малкото няма да е прясно и да има такъв вкус като българското“, допълни Стойчев.


Цената на яйцата е стабилна от месеци със средни стойности около 19-20 стотинки и не се очакват ексцесии по празниците.


А италианските пакетирани козунаци не само, че са по-скъпи, ами са направени преди два-три месеца, коментираха вчера родни хлебари. Те обаче признаха, че тестото,  което идва от Апенините е много по-вкусно, защото е забъркано с масло и стафиди. У нас често се предлагат отчайващо безвкусни хлебни подобия великденския сладкиш. На всичкото отгоре, през страстната седмица се е появил и козунак менте на половин цена, предупредиха от Съюза на потребителите. В него нямало мляко, захар и яйца. Прави от специален микс, внос от Румъния и Гърция. Това са оцветители, подсладители и консерванти, които просто се смесват с вода, за да се получи нещо подобно на оригиналното тесто. Според хлебопекарите ментето не е опасно за здравето, но вкусът му няма нищо общо с този на добрия козунак.


През тази година нашите пекари пускат за първи път бутикови великденски сладкиши с масло и стафиди и се надяват да пожънат истински успех. Те ще бъдат едновременно пресни и на много по-ниски цени от италианските, съобщиха от варненския синдикат на хлебопроизводителите. Цената им ще бъде между 4 и 5 лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

дева