Свързани новини

15.04.2014 16:12

Кунева краде ЕГН-та на килограм

Видян 2084 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нечуван скандал избухна със сайта на ЦИК, който дава възможност да се провери дали някой гражданин фигурира в подписка за регистрация на партия. След обявяване на новата програма, хиляди българи решиха да видят как работи тя и о, ужас:  Мнозина се оказаха „активисти“ на партия, за която или не са чували, или пък не искат да имат нищо общо с нея. Организациите са крали ЕГН-та на всеки, до чиито данни са успели да се докопат.  Арогантността на някои от тях е стигнала до там, че отявлени привърженици на една партия се оказаха в подписката на свой конкурент.


Меглена Кунева и РБ са присвоили най-много чужди ЕГН-та. Оказва се, чe са прибирали на килограм подписи на местни партийни лидери на България без цензура във Варна, оплакаха се от партията.


В списъците на Реформаторския блок са шефът на предизборния щаб на ББЦ в града Георги Ковачев, съпругата му адвокат Галя Димитрова, която е представител в РИК на ББЦ, лидерът на младежката организация Младост Антоан Влаев и председателят на щаба в район Младост Ангел Велинов. Всички са бивши членове на България на гражданите, но преди няколко месеца официално са подали молби за напускане и са се присъединили  към България без цензура. Това обаче не е спряло реформаторите да използват данните им.


На всичкото отгоре някои привърженици са били с  фиктивни ЕГН-та. Така гражданин с инициали М. Т. Х. и ЕГН 1111111111 присъства на шест позиции в подписката на Атака. В подписката на Реформаторския блок пък фигурира гражданин с инициали Б. Ч. Н. и ЕГН 2222222222.


Съпругът на независимия кандидат Евгения Банева – олигархът Николай Банев, пък фигурира в подписката на Съюза на комунистите в България. Той самият отрече да е слагал подписа си и заяви, че ще търси правата си. „Адвокатите ми ще проверят как е възможна такава злоупотреба с лични данни”, посочи той и заяви, че естествено, ще гласува за съпругата си.


Докато Сергей Станишев не фигурира в нито един списък, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е първи на първа страница в партийната подписка.


Лидерът на ЗНС Румен Йончев пък скандално се появи в списъка на Синьо единство на Надежда Нейнски и Христо Панчугов за регистрация в ЦИК. “Сериозно съм притеснен, че името ми е попаднало там, а не в подписката тези на коалицията България без цензура, ВМРО, ЗНС и Гергьовден, където съм го дал, коментира той. Депутатът смята, че вероятно се касае за кражба на лични данни или за целенасочена провокация.


Според адвокат Александър Кашъмов от Прозрачност без граници самата система е злоупотреба с чувствителни лични данни.  Достъпът е прекалено лесен и например един работодател може по ЕГН-та да провери всичките си служители и да види евентуалните им политически пристрастия.


Членът на ЦИК Цветозар Томов каза, че всички сигнали се изпращат в Прокуратурата. Не е ясно какви мерки ще бъдат предприети и дали броят на откраднатите ЕГН-та може да доведе до изключване на някоя партия от изборите. Той подчерта, че злоупотребите са реални и няма подозрения, че са причинени от технически проблеми в системата.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Немската икономика

Мрачна прогноза за немската икономика

Група от водещи немски икономически ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови