Свързани новини

22.01.2014 13:53

Майката на шефа на кабинета на министър усвоява европари в ресора

Видян 6821 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

66-годишната Крайна Кирилова е истински шампион в усвояването на европейски средства от Министерството на земеделието. Както при предишната, така и при сегашната администрация тя работи по тлъсти поръчки. Едната е за 349 000 лв. без ДДС, а другата е за 200 000 лв. без ДДС или общо 658 800 лв. без ДДС.


Чудно е, но едноличната фирма Каванград на дамата над пенсионна възраст, чиято „основна икономическа дейност”, преди да се хване с консултации, е търговия на дребно осъществява Изготвяне на текуща оценка на изпълнението на Програмата за развитие на селските райони. Това е многомилиардната основна работа на Министерството на земеделието. И по която ЕС направи множество забележки, особено в медийно-консултантската част. А записаната цел на консултанта е „да способства оптимизирането на управлението”. Търговец на дребно да дава акъл на министър, ето това се нарича граждански контрол!


Договорът е сключен при министър Мирослав Найденов, но продължава до 30 април 2014 г. По оригинално стечение на обстоятелствата синът на Кирилова – Кънчо Кънчев, е началник на кабинета на министъра на ... земеделието в кабинета на Орешарски. Ето на това му се казва приемственост!


Апропо, като пълномощно лице на австрийския участник в консорциума, който работи по проекта заедно с фирмата на 66-годишната столичанка, е записан самият Кънчев. Както се казваше навремето: неверятно, но факт.   


Неизтощимата енергия на дамата стига да захване и друг, още по-щедър проект, отново в консорциум, този път за 349 000 лв. без ДДС. Фирмата ѝ за търговия на дребно, преквалифицирана в консултации, макар тези две работи да са далечни по същност като Северния и Югния полюс, печели Организиране и провеждане на обучения и провеждане на годишна национална конференция ЛИДЕР. И това в рамките на една само година – от есента на 2011 г. до есента на 2012 г.


Всичко това четем в документите. И, както се вижда, всичко е прекрасно. В практиката обаче възникват съмнения и то, логично, журналистически. Първа се занима с темата Иглика Горанова, председател на неправителствената организация Журналисти за прозрачно управление. „Според Журналисти за прозрачно управление още с встъпването си в длъжност като политическо лице Кънчев е трябвало да подаде декларация за конфликт на интереси. Въпреки че хем се явява син на управителката на Кавангард ЕООД, хем пълномощник на другата фирма от консорциума - изпълнител на договора, той не подава такава декларация”, разяснява сайтът на Явор Дачков - Гласове.


Ние се обърнахме към самия Кънчев, който отрече да има конфликт на интереси, въпреки връзката с майка си. Той призна, че е бил консултант по проекта. А пълномощно лице на партньорите на майка му по консорциум бил само, за да подпише документите. Иначе, по неговите думи, той нямал нищо общо.


И двата телефона на министъра на земеделието Димитър Греков, когото потърсихме също за коментар по случая Кънчев и по оповестената вчера от 19’ история с връщането в агроинституцията на член на бандата Белите якички, бяха изключени. Разбира се, очакваме неговото мнение по натрупващите се неприятни теми в ресора му.


Апропо, вече 8 месеца е министър, но до момента той не си е мръднал пръста за решаване по нормативен път на важни обстоятелства около борбата на София с нашествието на бездомни кучета от цяла България в милионния град. Още един тъжен факт на приемственост.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Доста работа ви чака днес


Доста работа ви чака днес. Със сигурност няма да