Свързани новини

26.11.2013 14:45

Окончателно: Възрастта за пенсиониране се замразява през 2014 г.

Видян 25613 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Възрастта и стажът за пенсиониране за следващата година остават на тазгодишните нива. Това приеха окончателно с 93 гласа "за" депутатите при второто четене на закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2014 г. С него се определя също минимална работна заплата да стане 340 лв. от 1 януари, а минималният размер на пенсията - 154.50 лв. от 1 юли.


И днес в пленарната зала продължиха ожесточените спорове между депутатите на ГЕРБ и на БСП за пенсионната реформа. Светлана Ангелова и бившият социален министър, сега депутат на ГЕРБ Тотю Младенов многократно обвиниха управляващите в предизборен популизъм заради предложенията им за замразяване на възрастта за пенсиониране и връщане на възможността на военните да се пенсионират по-рано.


"Ако не се откажете от ранното пенсиониране и режима за военните, значи нищо не разбирате от социална политика и ние този закон няма как да го подкрепим", заяви в началото на дебатите Ангелова. Към края им нарече предложенията "дивотии" и "глупости". "Тръгнали сте като през `89-а да изпразвате пенсионния фонд с дивотиите, които предлагате, които ще обрекат на мизерия пенсионерите за години напред, защото мислите само за следващата година като предизборна, а не дългосрочно", заяви тя.


Проблемът с възможността за ранно пенсиониране, на фона на демографска криза и стеснен пазар на труда в страната е това, че по-малко хора зареждат пенсионния фонд, което ще обрече бъдещите пенсионери на ниски пенсии, обясни Тотю Младенов. Освен това не се предлага алтернатива как да се подсигурят доходите за пенсионерите, допълни той.


От ГЕРБ бяха внесени предложения за корекция на допълнителните разходи за ранно пенсиониралите се - около 20 млн. лв., но предложението беше отхвърлено отново, както и от бюджетната комисия миналата седмица. Другите им две предложения, които също бяха отхвърлени в пленарната зала днес, бяха да се увеличат парите за рехабилитация и профилактика с 5 млн. лв. и да се вдигне дневното обезщетение за безработица от 7.20 на 9 лв., което би струвало допълнителни 21.3 млн. лв.  


"Пенсионната реформа, която спираме не е вашата реформа. Тя беше променена на коляно от Дянков при последния бюджет", коментира от трибуната депутатът от БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ 15 хиляди души догодина ще се пенсионират по правата, които управляващата партия предлага. Тя отговори на Младенов, като заяви, че спирането на пенсионната реформа няма да продължи с години, а както е записано ще важи само за 2014 г., докато партиите намерят консенсус по въпроса.


Не е вярно и, че няма алтернатива, заяви тя, като обясни, че докато ГЕРБ търсят решения на изхода на пенсионната система, БСП опитват да уредят нещата на входа ѝ, така че да се създадат условия за работа и изсветляване на бизнеса. "Търсим солидарност и справедливост, защото вашата реформа направи така че едно поколение да понесе тежестта от експериментите на политиците", каза Нинова. Колкото до обвиненията за популизъм - "популизъм е, когато обещаеш нещо преди избори и не го изпълниш", докато БСП изпълнява тези конкретни свои обещания, коментира още депутатът.


Депутатът от "Атака" Павел Шопов също се намеси в дебата като заяви, че ако "Атака" управляваше, възрастта за пенсиониране щеше да се върне в изходна позиция - 60 за мъжете и 55 за жените. Той призова управляващите да не прикриват мнението си, а да си признаят, че изобщо не искат по-високата възраст, "защото това е вярната позиция".


След като беше приет окончателният текст, министърът на труда и социална политика Хасан Адемов заяви, че е извън всякакво съмнение коректността на направеното предложение за замразяване на възрастта за една година, тъй като този текст е вписан в преходните разпоредби, а не в основния текст, т.е. не може да се пренесе в следващите бюджети. Той заяви, че решението не спира по някакъв начин реформата, защото увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране в България изпреварва значително нарастването им в останалите страни-членки на ЕС.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева