Свързани новини

19.11.2013 11:25

Декларация от организацията на евреите в България ШАЛОМ

Видян 1184 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Организацията на евреите в България (ОЕБ)"ШАЛОМ" е обезпокоена от засилването на ксенофобията, расизма и крайният национализъм в българското общество. Отчитаме повишена активност при антисемитските атаки и особено в интернет. На 09.11.2013 г. демонстративно беше учредена Националистическа партия на България с програма, сходна с нацистката. Датата 9 ноември 1938 г. е известна като „Кристалната нощ” в нацистка Германия, поставила начало на Холокоста. Това е предизвикателство към демократичните сили днес.


Очевидно намаляват съпротивителните сили на българското общество срещу проявите на краен национализъм, възраждането на лозунги и политически програми от времето на фашисткото минало на страната.


Тревожно е впечатлението, че при множеството протести в България, слаб е протеста срещу засилването на ксенофобията и расизма. Възраждането на българския фашизъм и опитите да се пренапише историята на Втората световна война за България се подценяват.


Основните политически партии в страната не декларират ясно и позицията си по тези въпроси. Това създава допълнително напрежение в обществото и разделя нацията.


Нашата организация разбира, че България днес има нужда от единение, на българските граждани, независимо от етнос и религия и ще работи за постигането на национален консенсус. Ще използваме своите възможности, в и извън страната, за подпомагането на обществените сили,които се борят за национално съгласие, срещу ксенофобията, расизма и антисемитизма.


Надяваме се, че институциите на Република България ще обединят своите усилия и към преодоляване на общественото напрежение, породено и от ксенофобия, расизъм и краен национализъм. Разчитаме на работата на правоохранителните и правораздавателните органи, призвани да осигурят конституционният ред в страната.


За решаване на проблемите в България, трябва да си помогнем преди всичко сами, но значение има и международното позициониране на държавата ни.


Гаранция за изграждането на по-спокойна и хармонична обстановка за гражданите и хората, които живеят временно с нас е членството на страната в Европейският съюз и НАТО, балансираната политика към други европейски и азиатски страни-традиционни партньори на България. За нас са особено ценни развиващите се връзки между България и Израел които са гаранция за сигурността и просперитета и на двете страни. Радва ни положителното и обективно отношение към България на Световните еврейски организации, което беше многократно проявявано и през 2013 година – 70-та година от спасяването на българските евреи от изпращане в нацистките лагери на смъртта.


Ние вярваме в жизнените сили на българското общество и българската държавност. Традиционно толерантните хора на България, от различни етноси и религии, с различни политически възгледи, са доказали, че могат да се справят с предизвикателствата на времето.


Нека се справим и сега като се противопоставим на омразата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще