Свързани новини

12.10.2013 07:00

Завърши конкурсът за Най-добър сомелиер на България 2013

Видян 1717 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Само до преди десетина години професията сомелиер бе почти непозната у нас. Знаехме за нея главно от филмите и от специализираните издания, а днес Българската асоциация на сомелиерите (БАС) вече има зад гърба си 8 издания на конкурса Сомелиер на годината.


Последният завърши на 9 и 10 октомври в столичния хотел „Централ Форум” и бе организиран с помощта на генералния спонсор Винпром Пещера, осигурил награден фонд, достатъчен да постави началото на подготовката на сомелиера по световни стандарти.


В осмото издание на съревнованието участваха  50 души от цялата страна, като изискванията към тях бяха изключително високи и поставени директно от Международната сомелиерска асоциация (ASI). А именно – поне 3-годишен стаж в като сомелиер и задължително да са завършили с отличие сомелиерски или друг винен курс.


Кандидатите бяха оценявани от 10-членно жури, съставено от енолози и професионалисти от ресторантьорския бранш. В първия ден на конкурса участниците решаваха писмен тест с 40 въпроса, след което показаха уменията си в декантиране на отлежало вино и сервиране на пенливо вино. Тук, освен за маниери и сръчност, журито следеше да няма петна по покривката, коркови частици в течността, както и всички операции да се изпълняват безшумно. Засича се време и се обръща внимание на всички детайли, включително и на това свещта за декантирането да не се загаси с духане, за да не се създава неприятен ефект към клиента.

 

С всички тези изисквания най-добре се справиха Петрана Груева, Пламен Димитров, Йосиф Орешков и Владислав Димитров, които продължиха надпреварата за престижното звание и във втория ден, изпълнен с още повече предизвикателства – препоръчване на напитки по зададено меню, сервиране на бутилка пенливо вино, декантиране на червено отлежало вино, дегустация и определяне на две вина, както и идентифициране на пет високоалкохолни напитки.


Победител в конкурса стана Пламен Димитров, който освен титлата Сомелиер на България за 2013 година получи специален приз и парична награда от лидера в алкохолната индустрия у нас Винпром Пещера. Гордостта на сомелиерската общност в България  ще защитава честта на Българския Сомелиер  на най-големите сомелиерски състезания в Централна Европа и зад Океана.


В България вече над 2200 души са преминали успешно базисното обучение по сомелиерство, а още около 150 души и по-високото второ ниво. По думите на Мария Йорданова, председател на БАС, целта на ежегодния конкурс е да популяризира професията на сомелиера, а оттам и да повиши културата на винопотреблението у нас, както и качеството на обслужване в целия туристически бранш.









Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а