21.08.2013 14:30

Таксата за повторно включване на тока пада

Видян 1491 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Има нещо дълбоко нередно между естествените монополи и потребителите". Това каза зам.-председателят на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев на среща в парламента с потребителски организации за обсъждане на законодателни промени в защита на потребителите от злоупотреба на естествените монополи.


Предлага се потребителите на ток и газ да могат да претендират за некачествено снабдяване до 3 години след настъпване на събитието, допълва pik.bg. Претенциите могат да бъдат предявени, ако за повече от 10 дни е нарушено качеството на снабдяване с ток или газ за един месец и това се докаже по предвидения ред. Тогава клиентът не дължи сумите за консумирана енергия, а дружеството дължи обезщетение за всички причинени имуществени вреди, които клиентът е претърпял вследствие на некачественото снабдяване. В тези случаи клиентът ще може да претендира за некачествено снабдяване до три години. В момента срокът за обжалване на некачественото снабдяване е няколкодневен, стана известно на дискусията.


"Промените предвиждат забрана да се взема такса за повторно включване на изключен електромер или газова уредба, като дружеството е задължено за възстанови захранването след плащане на просрочената сметка и до 8 часа след подаване на искането за повторно захранване. На доставчиците се възлага задължението да информират клиентите за предстоящо спиране на енергийните доставки. Това може да стане по много начини - с СМС, чрез потвърждение за прочетен факс или с препоръчано писмо", коментира Явор Куюмджиев.


"Предвижда се при показания за консумация за ток или газ, надвишаваща с 30 на сто консумацията за същия период на предходната година, клиентът да има право на възражение. Това го освобождава от задължението да заплати дължимата сметка, до разглеждане на възражението му или до разрешаване на спора с влязло в сила съдебно решение. Това ще въведе задължението на доставчика да докаже, че енергията е потребена, а не както досега клиентите да платят и тогава да ти търсят правата", коментира Куюмджиев.


На операторите на електроразпределителната мрежа и газоразпределителна мрежа, за които се установи, че предоставят услуга в нарушение на условията за непрекъснатост и качество, ще се налага имуществена санкция в трикратен размер. Предвидена е и процедура за отнемане на лицензията за извършване на дейността.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева