Свързани новини

23.02.2012 16:38

Финансовият министър адвокатства на здравния октопод

Видян 2564 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като се разбра, че от месеци фискалният резерв на държавата е под определения със закон минимум от 4,5 милиарда лева, след като вчера ЕК ревизира оценката си за България като намали очаквания ръст до 1%, а Нели Нешева разкри, че резервът на НЗОК е трансфериран към здравното министерство – някакви си 340 млн., вицепремиерът Дянков е на път от заплаха, да се превърне в бедствие за България.
В медийните си изяви през последните два дни той категорично постави две безумни идеи, които смята да реализира. Едната е да бъде похарчен Сребърният фонд, който според някои експерти вече е пипан от финансовото ведомство. Въпреки че законът уж го пази. Защо го пази? Защото това е фондът, който гарантира, че в тази държава ще се плащат пенсии – мизерни, ниски, лоши, но някакви и то редовно. Ако бъде изгребан, тежко и горко не само на пенсионерите, но и на стотиците хиляди семейства, които разчитат само на стабилните доходи на баби и дядовци.
Проектът на Дянков е истинските пари в Сребърния фонд - 1,8 млрд. от общо 3,4 млрд, които крепят държавата, да бъдат сменяни за хартийки във вид на държавни ценни книжа. Финансовите експерти в хор разкритикуваха подобна щуротия, но американският пришълец твърдо иска промяна в закона, за да му бъде позволено да продължи стапянето на резерва.
Второто безумие на Дянков е да регулира всички действия на банките със закон. Освен че конституцията в България и търговският закон гарантират все пак някаква свобода на частната инициатива и на частната собственост, икономическата логика подсказва, че в държава без резерв, с нарастваща безработица, от която половината трайна и куп други парични проблеми, няма как лихвите да падат. Ако силово бъде налагано нещо, резултатите ще бъдат два. Банките ще вдигнат таксите и лихвите по кредитите, за да спасят от Дянков спестяванията на вложителите си. Също така, понеже повечето от тях са чужда собственост, започналото през 2011 г. изтегляне на инвестиции от страната с милиарди, със сигурност ще се ускори.Кой има интерес от проваляне и на последната читава система у нас – банковата? Някой като Дянков, който не е виждал с очите си катастрофата и хиперинфлацията от 1996-97 година.
Какъв ще бъде резултатът, ако вицето успее да пробута пагубните си идеи на българоубиец? Експерти като проф. Кръстьо Петков и Любомир Дацов вече предвидиха Виденов вариант.
Дянков явно още не е разбрал нещо, което пишем от идването му на власт. Пътят не е удушаване на бизнеса и потреблението, защото това води до сегашния резултат – опразване на хазната. Пътят е стимулиране.
На целия този фон, вместо да се вземе в ръце, Дянков напоследък се изявява и като адвокат на здравния Октопод. Той едва ли не жали, че беше отсечено поне едно от неговите пипала, както пролича от изказванията на министъра.
Нека да припомним, че момиче на финансовото вице на име Деси Димитрова – част от ислямска секта, наречена бахайска вяра, е зам. в проблемното здравно ведомство. Позицията на Дянков, различна от тази на премиера, пък още веднъж показва принадлежността му към приятелския кръг на олигарсите Прокопиев и Донев и тяхната КРИБ. Не е случайно, че повече от вековната БТПП, и дълголетната в десетилетията БСК бяха изпъдени от Тристранния съвет, шефстван от Дянков, където беше оставена само организацията на Октопода.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат