Свързани новини

09.11.2010 17:37

Управляващите узаконяват заменките, въпреки ЕС

Видян 2260 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Близо 30% от заменените по времето на Тройната коалиция гори ще бъдат застроявани. Това ще става напълно законно, съобщи Дарик. Такава поправка е приел парламентът на първо четене.


Инициатор на промяната са управляващите. Нищо, че преди 16 месеца ГЕРБ дойде на власт, заканвайки се да развали всички заменки.


Това е втори опит на председателстваната от Деси Танева парламентарна комисия по земеделието и горите да прокара текста, който е в изгода на олигарсите. За разлика от първата проба малко след идването на ГЕРБ на власт, този път номерът мина. Преди година идеята беше да бъде разрешено застрояване на бизнесмени, които властта определя като “добросъвестни”, което е един доста субективен критерий. Сега падането на ембаргото няма да важи за всички и се оправдава с инфраструктурни проекти.


Навремето олигарсите заменяха земи и гори в затънтени кътчета на България с такива по планинските курорти и по Черноморието. Точно за тези апетитни райони временната забрана за строежи, която имаше, няма да важи. Това обясни в ефира на предаването Кой говори самата Десислава Танева.


Тя отказа да сподели кои точно богати и известни българи ще бъдат облагодетелствани от отпадането. Не е тайна, че според многократни публикации в пресата 3 заменки е направил заместник-председателя на комисията – вносител на закона Емил Димитров. Той бе автор на няколко лобистки поправки в закони в сферите, които са пряко свързани с бизнеса му. В началото те не минаваха, но положението кой знае защо се промени.


На софиянци бизнесменът, превърнал се в политик от ГЕРБ, е известен покрай скандална сделка с придобиване на огромен имот в жк Стрелбище с фалшифициран подпис на тогавашния кмет Бойко Борисов. Две години по темата тече дело между неговата фирма и общината, която демонстрира желание да си върне терена.


На него, между другото, бе открита една от новите образцови детски градини на София, а пак там е и изоставената училищна сграда, в която кметството инвестира, за да открие първото от 20 години модерно училище в милионния град.


До момента върху заменените гори с решение на Народното събрание е забранено строителството. С предложения законопроект това ограничаване отпада за част от имотите (Параграфи 3 и 4) и те законно могат да бъздат застроени. Това е отстъпление от заявената позиция на правителството на ГЕРБ по въпроса с замените и фактически узаконява това най-голямо престъпление на предишните управления.


“Всяко застрояване на заменените гори ще доведе до реална наказателна процедура от Европейската комисия за непозволена държавна помощ. Тъй като повечето от тези заменени гори са сменили собствениците си, глобата ще бъде платена от държавния бюджет в период на криза”, предупреди най-влиятелната световна екоорганизация WWF.


 Българските зелени от Екопрограма пък напомнят, че България вече бе заплашена от Брюксел със санкции от 1,5 млрд. от джоба на данъкоплатеца, не на Емил Димитров и неговите другари – олигарси.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Ентусиазмът не ви е напуснал


Ентусиазмът не ви е напуснал, но желанието да ви