Свързани новини

01.02.2010 16:09

Американски концерн ни заробва с отровни храни

Видян 2195 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националната лаборатория за контрол на генетично-модифицирани храни към столичната РИОКОЗ е направила общо 181 проби, като 63 от тях са съдържали ГМО, а 15 - с надвишено ГМО. Между тях са шпек Народен, сурова наденица Елит, колбас Камчия – при всичките над 2 пъти.


За 5 години са изследвани 1304 продукта и в 448 са установени ГМО. От анализираните 1304 проби само 2 са с етикет, че съдържат ГМО. Все повече родни производители нарушават закона.


За да им бъде по-удобно, от досегашния Закон отпаднаха текстовете, които забраняват освобождаването в околната среда и пускането на пазара на ГМтютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури. БСП, Синята коалиция и ДПС бяха против. Експремиерът Станишев даже заяви, че навремето той не се е поддал на лобисткия натиск на ГМО-гигантите. “Само една фирма има интерес от отглеждането на ГМО у нас - американската Монсанто", каза шефът на асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов.


Защо се накиснаха управляващите? Заради мощно американско лобиране. Най-големи в бизнеса са янките от Монсанто, омешани в различни бизнеси с Макдоналдс, Пепсико, Старбъкс. Защо им е на Монсанто и Ко България? Защото Европа им е затръшнала вратата. Само 5 от 27 държави в ЕС допускат отглеждане на ГМО на тяхна територия.


Монсанто натиска слаби страни като България чрез мощно лоби – негови хора във властта на САЩ са военният министър Ръмсфелд – бивш член на борда на тяхна компания, земеделският и здравният министър на Америка (дарили му $50 000 предизборно), председателят на комисията по селското стопанство в Конгреса, главният прокурор, а бившият адвокат на ГМО-гиганта Кларънс Томас е върховен съдия на САЩ.


Явно политиците печелят от бизнеса с храни – мутанти. А кой губи?


Шведско изследване установява ясна връзка между употребата на глифосата, съдържащ се в продукт на Монсанто, и non-Hodgkin's lymphoma, нелечим вид рак, който се развива мълниеносно при младите хора. ГМмляко пък предизвиква аутизъм при децата – болест, която все по-мащабно се разраства у нас.


ГМкултури причиняват икономическа катастрофа на фермерите в САЩ, което ще се случи и в България. Това се твърди в нов доклад публикуван от Британската Асоциация за Земята. Докладът доказва, че ГМО са стрували на американските данъкоплатци $12 млрд. ГМ културите са довели до увеличена употреба на пестициди, успоредно с общо намаляване на добивите от реколтите.


Вашингтон Пост пише за движение на фермери да прокарат закон, който да постави мораториум върху новата ГМпшеница на Монсанто. Япония заяви, че ще преустанови изцяло вноса си от американски ГМфермери.


Официален представител на гиганта заяви нагло пред Ню Йорк Таймс: "Монсанто няма нужда да удостоверява безопасността на биотехнологичната храна. Нашите интереси са да се продават колкото се може повече от тези продукти. Определянето на тяхната безопасност е работа на Федералната Агенция по Лекарствата."


За да може ФАЛ да определи дали хормоните на растежа на Монсанто са безопасни, от фирмата е изискан доклад. Маргарет Милър от Монсанто го изготвила. Малко преди предаването на доклада тя е наета от ФАЛ, за да одобри доклада, който сама е написала. Решението дали да се одобри етикирането на мляко с rBGH-произход е било под юрисдикцията на друг чиновник във ФАЛ - Майкъл Тейлър, който преди това е работил като адвокат за Монсанто.


Още по темата – утре!!!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които