Свързани новини

30.10.2009 10:42

Цели сектори от българската икономика се контролират от мафията

Видян 8607 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цели сектори от българската икономика се контролират от мафията. Всеки, които иска да прави бизнес, трябва да бъде нащрек. Това се казва в обширен репортаж на най-голямото френско икономическо списание „Лекспансион“, излязъл в ноемврийския брой на изданието, информира БГНЕС.


Заключението на анализа е потресаващо: "Идват добри дни за българските мафиоти", казва специалният пратеник на списанието.
„Полунощ в казиното на хотел „Родина“ в центъра на София. Тъмни костюми, много късо подстригани мъже с вратове на бикове. Трима са застанали около металната рулетка. Естествено с пури в края на устните. Зад тях като надути балони въоръжени яки мъжаги следят кой влиза и кой излиза. Добре дошли в царството на мутрите. Тук всеки иска да блесне. Луксозни коли, красиви миски и разбира се, чета бодигардове“. Така започва репортажът, който припомня, че само през последните осем години по централните софийски улици са убити над 150 души, включително банкерът Емил Кюлев.
"Сводничество, контрабанда с цигари, фалшиви пари... Тук бяха създавани истински престъпни империи. В същото време бившите апаратчици преодоляха падането на стената, много често бивши служители на спецслужбите се възползваха от приватизацията и изкупиха държавните предприятия. Цели сектори от икономиката са в техни ръце. Днес тези "предприемачи“ контролират всичко – банки, застрахователни компании, фирми за недвижими имоти", пише "Лекспансион".
"В тази държава никой не знае кой, кой е – с кого си има работа. И френските инвеститори, които идват тук, скоро си чупят пръстите". Специалният пратеник дава няколко примера за измами, на които са били жертва инвеститорите. Един от тях превежда 100 000 евро за месо. Месото не тръгва, защото просто няма кланица, интернет сайтът е фалшив и разбира се, няма такова. Друг се опитва да купи терен, но попада на мошеник, който прибира парите и изчезва. В репортажа се споменават още няколко примера как чужденци са рекетирани и без повод е искан капитал от техните дружества. Специално внимание се обръща и на френската компания „Карфур“, която при идването си в страната иска да създаде джойнтвенчър, но скоро решава да действа сама. Все пак ръководителите на фирмата са принудени да се възползват от „съветите“ на местни бизнесмени – двама братя, които са се движат със спортни коли и една чета от бодигардове.
Директорът на „Виваком“ Бернар Мошени казва, че в България принципите трябва да се оставят настрани. Според него е много важно на място да се намери човек, който да решава проблемите. „Има много посредници в сянка. Понякога ситуацията се деблокира без да се разбере защо. Противното също е вярно“, казва той.
Списанието обръща внимание на сериозните проблеми, които съществуват в публичния сектор, където е много сложно, защото чужденците влизат в директна конфронтация с местните мафиотски групировки, готови на всичко, за да спечелят даден конкурс. Като типичен класически пример авторът споменава специалните оферти, които се изготвят за победителя. В тях се вписват безумни клаузи, за да бъдат елиминирани международните фирми. Новият премиер Бойко Борисов се опитва да сложи край на това, пише в репортажа. „Той анулира конкурс, изготвен от предишното правителство, уволни цялата комисия, когато разбра, че офертата е изготвена специално за един участник - италианската компания „Агуста“, посочва френски дипломатически източник пред изданието.
В репортажа се са казва още, че за да влезеш на пазара винаги стигаш до някой господин 5%, който в повечето случаи е политическа фигура, като често тарифата скача до 10%. Без никакво съмнение ситуацията ще се подобри ако репресивният апарат е ефикасен. За съжаление „законите са направени така, че престъпниците да нямат проблеми“. Съдиите често са корумпирани. Сводничеството беше декриминализирано и известен бандит от сектора получи три години вместо 10. Всъщност няма политическа фигура, която да е била осъдена за корупция. Дори да имат безспорни доказателства, българските полицаи трябва да изпълняват абсурдни процедури преди задържането, които имат за цел да ги неутрализират. С една дума идват добри дни за българските мафиоти, се казва в края на репортажа. В специално каре е отбелязано, че отвличанията са на мода в България.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева