Свързани новини

29.01.2019 10:51

България не е демокрация, а "хибриден режим"

Видян 2521 пъти | Коментари 1
Гласували 5 рейтинг: 4.8000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сраната ни е начело на  поредната антикласация, сочи Индексът на възприятието за корупция на Трансперънси интернешънъл за 2018г.. Нивата на корупция в България са най-високите в целия ЕС.


Сравнението е направено между 180 държави и индексът подрежда всяка от тях по нивото на корупция в обществения сектор според експерти и бизнесмени. Точките са от 0 до 100, където 0 означава висока корупция, а 100 - никаква. България получава 42 точки, което е под средния брой за света равен на 43. Подобен резултат нарежда страната ни сред държавите с "хибриден режим".


Според скалата пълна демокрация има в страните със 75 и повече точки, непълна - при 74-49, хибриден режим - 48-34. По-малко точки говорят за авторитаризъм.


За разлика от страната ни, регионът Западна Европа и ЕС се представя най-силно в класацията сред останалите със своя среден резултат от 66 точки при максимални 100.


14 от държавите в Топ 20 са от Западна Европа и ЕС. Дания се завръща на първата позиция с 88 точки. Веднага след нея са Финландия, Швеция и Швейцария с по 85 т. В дъното е България с 42 т. - с една по-малко от миналогодишния индекс.


Западна Европа и ЕС се представят най-добре в света. Но въпреки това за регион, който се гордее с някои от най-стабилните и прозрачни системи в света, разнородността между държавите и видимите проблеми показват, че той има дълъг път до ефективното справяне с корупцията, отбелязват авторите.


Тези рейтинги показват, че върховенството на закона и демократичността на институциите са под въпрос. Гражданското общество е под силен натиск, както и независимите медии в страните с нисък рейтинг, в т.ч. и у нас.


Припомняме, че според друг доклад България е на 111-о място по свобода на печата и словото през 2018 г. в световната класация на Репортери без граници. Докладът също анализира 180 държави. Страната ни продължава да губи позиции - през 2017 г. бяхме на 109-то място. Само преди 10 години България е била на 36-о място в класацията. Така заемаме най-лошата позиция не само в ЕС, но дори и на Балканите, които кандидатстват за членство.


През април м.г. Държавният департамент на САЩ също констатира липсата на независимо правосъдие, корупция и лоша медийна среда в България



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    в б-я има цензура и ДИКТАТУРА,стражна бедност и огромна КОРУПЦИЯ,крадат като за последно и безнаказано всички по върха......,а хората са с 200лв пенсии.....,а тези скъпи самолети за какво са ни?няма да отбранят никого.....,но парите е важно да прахосат и откраднат

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще