Свързани новини

12.12.2017 15:12

София става и дигитална столица на Европа

Видян 1536 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Освен столица на европредседателството и на спорта, София ще бъде и главен град на дигитализацията в ЕС догодина. Това стана ясно след срещата на еврокомисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, кмета на София Йорданка Фандъкова и председателя на фондация Webit - Пламен Русев. Тримата се срещнаха в Столичната община  във връзка предстоящата догодина Европейска седмица на цифровизацията и иновациите (25-29 юни 2018), както и Европейската дигитална асамблея. Последната асамблея, проведена в милионния град беше точно 30 години по-рано - детската през 1988 г. в нейното четвърто световно издание.


„В последните години София се развива успешно като център на IT и аутсорсинг индустрията”, каза по време на брифинга столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя добави още, че столицата ни е в топ 3 на европейските градове по стартиращи компании в IT сферата.


„Дигиталната асамблея е централното събитие за Европейската комисия, когато говорим за цифровите технологии и общество”, каза еврокомисар Мария Габриел. И добави: „Целта е да достигнем до максимален брой хора, които да се убедят, че цифровите технологии технологии са възможност, но са и предизвикателство”.


Една от темите на дигиталната асамблея ще бъдат цифровите знания и умения, които са приоритет от 10 години за Столичната община в контролираните от нея учебни заведения, а от миналата пролет – и за българското правителство в лицето на образователния министър Красимир Вълчев.


„Важно е България да бъде сред страните, които ще дадат заявка, че Европа има нужда да привлече експерти по киберсигурност и да се превърнем в място, което задава тенденции. За нас бъдещето на Европа е цифрово”, категорична бе Мария Габриел.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,