Свързани видео

18.01.2017 10:01

Плаващ изкуствен риф съживява морските местообитания

Видян 2315 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Плаващ изкуствен риф може да съживи морските региони, които са занемарени и загубили своето биологично разнообразие заради човешката дейност, главно поради замърсяването. Рифът има цилиндрична форма и с конструкцията си леко наподобява „кулата в Пиза“. Наред със съживяването на морските екосистеми той може да бъде устойчив източник на препитание за крайморските общности.

Изкуственият риф „Пиза“ е разработка на българския екип „Sea Harmony”. Той бе отличен в българското издание на конкурса за иновативни проекти „Chivas The Venure” и ще представи страната ни в глобалното издание на едноименния конкурс през юли в Лос Анджелис. Там той ще съперничи на иновативни проекти от още 31 страни. Наградният фонд е 1 милион долара.

Огнян Димитров (дясно) от екипа на Sea Harmony прие отличието за проект-победител в българското издание на конкурса “Chivas The Venture”. Екипът ще представи разработката си през юли в Лос Анджелис, където ще се бори за част от общо 1 милион долара награден фонд.

Изкуственият риф „Пиза“ представлява многоетажна подводна къща, даваща повърхност и многокамерно пространство за самозаселване по естествен път на миди и други морски обитатели, казват „Sea Harmony”. Подводният дом има вид на решетъчна конструкция с диаметър 3,30 м и височина 12,5 м. Той е плаващ и се прикрепва в крайбрежните води с помощта на 5-тонна бетонна котва. По този начин плаващият изкуствен риф може да се разположи в крайбрежните води, на 4-5 метра под спокойната водна повърхност и няколко метра над дъното.

Концепцията за изкуствените подводни рифове не е нова, но именно плаващият характер на „Пиза“ е това, което го отличава от всички останали проекти за изкуствени рифове, реализирани досега по света. Този подход осигурява устойчивост, която останалите изкуствени рифове нямат, казват „Sea Harmony”.

Мидите са най-масовият и най-желан обитател на подводния изкуствен риф. Тъй като мидите се хранят основно с планктон, те представляват важнен консуматор на свръх-изобилието от микроводорасли и по този начин играят важна роля за пречистването на водата. Това е особено важно за моретата, тъй като големите количества планктон могат да задушат дънните екосистеми. От своя страна свръх-изобилието от микроводорасли е резултат от замърсяването на водите в резултат на човешката дейност. Така на практика изкуственият риф се явява решение за справяне с последиците от замърсяването на моретата.

Заселването на мидите в плаващата подводна кула създава предпоставка за заселването и на други видове като например рапани, риби и др. Особено важни са подобни рифове за малките, новоизлюпени рибки, които се нуждаят от убежище, за да се скрият от хищници. В този смисъл рифовете са ценни за биологичното разнообразие и баланса на морската екосистема. Изкуственият риф на практика създава подводен „оазис“ на морския живот, казват от екипа-разработчик на системата.

Наред с прочистването на водата от планктона обаче мидите могат да представляват и поминък за крайморските общности. Отглеждането на мекотелите може да бъде бизнес за местните хора. И точно тук идва другото голямо предимство на плаващата конструкция, според „Sea Harmony” – благодарение на това, че се държи като поплавък, а не е твърдо фиксиран, рифът е по-устойчив от традиционните мидени ферми, които са статични и понасят огромни щети при връхлитането на морска буря или при силно застудяване.


 
Един изкуствен риф „Пиза“ филтрира средно 40 милиона литра вода за 24 часа, изчислили са авторите на проекта. Филтрирайки водата, мидите възобновяват пропускливостта на светлината в морската вода. Така светлината достига до по-дълбоките слоеве, което играе важна роля за биологичното разнообразие на морските екосистеми. Затова от „Sea harmony” казват, че изкуственият плаващ риф може да направи морските води отновно „кристално чисти и синкаво-зелени“.

Плаващият изкуствен риф вече има работещи прототипни инсталации. Една от тях се намира в българските води на Черно море, недалеч от Кранево. Конструкцията е вече отрупана с миди. От няколко месеца подводна кула „Пиза“ е потопена и в морските води на Грузия при плажа Квариати.


 


Източник: Greentech.bg.












Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне