10.12.2016 09:02

Нова батерия с морска вода може да замени скъпите литиеви батерии

Видян 1987 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако отворите своите смартфони, най-вероятно ще намерите литиево-йонни батерии вътре, съобщава Greentech.bg. Те са презареждаеми, което е удобно, но изискват сериозни усилия за рециклирането им, когато настъпи края на живота им – а и цената на лития се покачва. Сега учени от Националания институт за науна и технологии Улсан (UNIST) в Южна Корея се е заел да разработи новаторска алтернатива: нова батерия, направена от изобилен и лесно достъпен материал: морска вода.


Литиево-йонните батерии могат да ни помогнат да се отървем от зависимостта от изкопаеми горива. Опасенията относно добива на литий и нарастващите разходи за това обаче са нарастващ проблем. В UNIST изследователите смятат, че морската вода е далеч по-добро решение.


Тяхното устройство прадставлява „натриево-въздушна“ батерия. Натриево-въздушните батерии са по-рентабилни от литиево-йонните, но досега така и не станаха готови за комерсиална употреба. Част от целта на работата на изследователите от Южна Корея е да се справят с предизвикателствата по пътя на комерсиализацията на този вид акумулатори. И, изглежда, са намерили отговора в морската вода.


Оказва се, че морска вода служи като отличен католит – катод и електролит, съчетани в едно. В доклад, публикуван в списанието „Приложни матерали и интерфейси“ на ACS, учените посочват, че „постоянният приток на морска вода в и от батерията осигурява натриевите йони … отговорни за получаването на заряд“.


Батерията с морска вода може да се сравнява с литиево-йонните батерии чрез измерване на волтажа при разреждане. Измерванията показали, че батерията с морската вода има средно напрежение при разреждане около 2,7 волта, според ACS. При равни други условия литиево-йонна батерия отчита 3.6 до волта. Това означава, че учените все още имат работа за вършене, но тяхното устройство може да ни приближи към един свят, където няма да зависим от лития за съхранение на енергия.


Списание „Приложни матерали и интерфейси“ на ACS публикува проучването на корейските учени онлайн през ноември.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху