24.09.2016 10:09

Прожектор свети 21 700 пъти по-силно от Слънцето

Видян 1589 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 


Изследователи от Федералното училище по политехника в Лозана създадоха експериментален прожектор с яркост 21700 пъти по-голяма от тази на Слънцето. Мощният слънчев симулатор ще се използва за изпитания на различни материали в екстремни условия на топлинно претоварване, съобщава Technews.bg.


Прожекторът се състои от множесство източници на светлина, разположени в кръг с диаметър два метра. За източник служи ксенонова лампа с рефлектор, светлината от който се фокусира в една точка, а резултатът е невероятна яркост. Подобно количество светлина получава цяла пустиня в продължение на един слънчев ден.


Инсталацията е монтирана в самостоятелно помещение, а в точката на фокусиране учените поставят различни прибори и оборудване за тестване.


Симулаторът ще се използва също за разработка на нови начини за съхранение на слънчева енергия, които могат да намерят приложение в космическите кораби.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог