12.11.2018 11:31

Реликви на "изчезнали континенти" под Антарктида разкриха сателитни данни

Видян 2326 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Европейската космическа агенция разкри реликви на изчезнали континенти, които са били скрити под Антарктида в продължение на милиони години. Сателитните снимки разкриват времевата скала на древните земни маси, погребани на 1.6 километра под ледения континент.

Учените казват, че данните хвърлят нова светлина върху Антарктида, континентът, за който се знае най-малко. Техните изследвания позволяват да се проследят скритите тектонски размествания за последните 200 милиона години, предлагайки прозрения за това как се е формирала Антарктика.

Поради отдалечеността и огромната маса лед, проследяването на геоложките характеристики на Антарктика е трудно, но сателитът Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer (GOCE) може да види това, което други спътници не могат - чрез точно измерване на гравитацията на Земята, за да се очертае невидимия терен.

GOCE изгоря в атмосферата след изчерпването на горивото си през 2013 г., но учените продължават да анализират събраните от него данни.

"В Източна Антарктика виждаме вълнуваща мозайка от геоложки характеристики, които разкриват фундаментални сходства и различия между кората под Антарктида и другите континенти, с които е била свързана допреди 160 милиона години", обяснява съавторът Фаусто Ферасиоли (Fausto Ferraccioli) ​​от Британската антарктическа изследователска служба.

Антарктида някога е била част от суперконтинента Гондвана, който започва да се разпада преди 130 милиона години, но Антарктида и Австралия се разделят едва преди 55 милиона години.

Поради отдалечеността и огромната маса лед, проследяването на геоложките характеристики на Антарктика е трудно, но сателитът Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer (GOCE) може да види това, което други спътници не могат - чрез точно измерване на гравитацията на Земята, за да се очертае невидимия терен.

Чрез комбиниране на данни от GOCE и от сеизмичните данни изследователите успяват да създадат 3D карти на земната литосфера, от кората и разтопената мантия отдолу. Литосферата включва планински редици, океански хребети и скални зони, наречени кратони - остатъци от древни континенти, вградени в сегашните.

"Тези гравитационни изображения революционизират способността ни да проучим най-малко изследвания континент на Земята, Антарктида", отбеляза Ферасиоли.


  Виж видео ТУК!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.