19.02.2009 18:07

Олигарсите: Вилхелм Краус-министърът, който стана олигарх

Видян 21611 пъти | Коментари 0
Гласували 6 рейтинг: 2.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има много министри от емблематичното правителство на Иван Костов, които ''намазаха'' от управлението на синята партия, но един направо ги удари в земята. Става дума за Вилхелм Краус. Роденият на 22 април 1949 година дипломиран спец по автотранспорта е роден да прави пари.


С падането на Берлинската стена настъпват добри години за Краус, който е един от най-близките хора на експремиера Иван Костов. Така стига до шеф на ресора Тренспорт в столичната община, а на златната за него дата 12 февруари 1997 година става министър на транспорта в служебното правителство на Стефан Софиянски. По-късно продължава да заема този ветровит пост и при ''командира'' Иван Костов.


От кариера нашият герой превръща транспорта в бизнес. Лъвският пай от баницата се пада на синовете на Краус – Антон и Михаил. Те стават крале на маршрутките. Според прогнозите на икономисти печалбата на една линия е 30 000 евро на месец, което умножено по 8, колкото са им линиите, показва каква тлъсти пачки трупат. Всъщност линиите се държат от 3 фирми, които дублират трасетата на градските автобуси. Единият от синовете на Краус бързо се превръща в бохем, който хвърля хиляди в нощните локали на столицата. Слухове твърдят, че той е отвлечен с цел откуп, а исканата от сума била 1 200 000 евро. След заплащането на 300 000 евро той бързо е пуснат, твърдят тогавашните вестници. Най-комичната случка около малкият син на Вилхелм Краус е свързана с един подарък, който той получава за 28-ия си рожден ден - култовото през социализма съветско возило с марка Москвич.  Автомобилът май бил подарен от Антон Маринов, който пък е шеф на ''Паркинги и гаражи'' в София, където му лепват прозвището Тони ''Паяка''.


Въпреки веселбата и патритата на синовете си, Вилхелм Краус става обект на разследване за престъпление по служба, което официално е оповестено от Софийската градска прокуратура. Бившият министър на транспорта е обвинен по чл. 283 от Наказателния кодекс. Текстът е за престъпления по служба и буквално гласи: ''Длъжностно лице, което използва своето служебно положение, за да набави за себе си или за другиго облага''. Следствието разследва Краус за дейността му по приватизационната сделка за ''Автобус'' ЕООД, когато е бил министър. На ексминистъра е наложена парична гаранция от 3000 лв. Така се разкрива т.нар. Империя на Краус. Доказва се, че големият му син Антон Краус има участие във фирмата ''Карина СПС'' чрез дружеството ''Сева транс''. Той държи шест от най-атрактивните маршрутни линии в София, където заедно с още 14 превозвача е санкционирана от Комисията за защита на конкуренцията за създаването на картелно споразумение за въвеждане на ''единни цени''. Антон Краус в онези години контролира също няколко нощни клуба в София и на Южното Черноморие.


След скандалите Краус решава да измести бизнеса си към избите до село Каменар, твърдят източници от винарския бизнес. Капацитетът на неговата изба бил за 700 тона грозде, от които могат да се произведат 550 000 бутилки червено и бяло вино. Лозовите масиви и избата били построени с едно рамо от превърналата се в скандална европрограма САПАРД. Възможно ли е Краус да е заделил 10 млн. лв. допълнителни средства, с които да разшири производството, а за придобиването на терена е броил 2 млн. лв, както се говори сред винарите?


Така почти 10 години, след като напусна министерското кресло, и 4 години след края на съдебните дела срещу него Краус вече се занимава с нещо, което е по-светло и чисто. В това число и неговият висок пост на заместник – директор в ЛУКойл. Верният човек на Командира управлява Нефтохима, който босът му продаде на руснаците по време на своето правителство за нищожните малко над 100 млн. долара. А сега се прави на борец срщу руското влияние в Европа и срещу енергийната зависимост на България от братушките.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.