05.04.2017 11:30

Филмът за Юлия Кръстева с премиера на 20 април

Видян 2636 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Официалната премиера на филма „Кой се страхува от Юлия Кръстева?“ ще се състои на 20 април от 18 часа в кино „Люмиер“, като с нея ще се открие фестивала за документално кино „Master of Art”. Филмът на Искра Ангелова разказва историята на една от най-известните и успели по света българки – психоаналитик, лингвист, семиотик и философ, Юлия Кръстева е писателка и феминистка, но най-вече – има интересен, нестандартен и красив ум, който удивлява и днес.


Това е първият български документален портрет на най-влиятелната и успяла по света българска звезда. Кратката му версия „Чужденката“ – пак на същия автор – беше показана в рубриката на БНТ „В кадър“. Но две години, 4000 км. и 20 часа заснет материал по-късно е готов и пълнокръвният, цялостен биографичен филм за голямата българка. По време на снимките екипът е допуснат до дома й, а Юлия им показва своя Париж и ги запознава с най-близките си приятели, колеги, последователи и съратници, както и с прочутия си мъж – скандалния писател Филип Солерс. Любопитно е, че за Кръстева вече има няколко френски документални филма, единият – на френската телевизия АРТЕ.  


Юлия Кръстева е избягала от комунистическия режим и е успяла да стане един от свободните мислители на хаотичната и революционна Франция от 68 г. Макар да идва от Източна Европа, тя успява да си създаде име на сериозен учен в областта на семиотиката, лингвистиката, психоанализата и литературата. Става част от интелектуалното движение Тел Кел и се е влюбва в неговия лидер. Там тя работи редом с Ролан Барт, Мишел Фуко, Жак Дерида, Цветан Тодоров, Клод Леви-Строс, Жак Лакан и Люсиен Голдман. Кръстева се превръща в международно признат учен, става професор в „Париж Дидро VII“, както и в един от най-реномираните американски университети – Колумбийския университет в Ню Йорк. Считана е за "последния публично известен интелектуалец" и за един от стоте мислители на XX век редом с Еко, Орхан Памук, Вацлав Хавел и Папа Бенедикт XVI според класацията на сп. Форин Полиси.


Искра Ангелова е сценарист, изпълнителен продуцент и режисьор на филма „Кой се страхува от Юлия Кръстева?“, като снима и субективните кадри в Париж със своя фотоапарат. Там тя пътува с още един режисьор – нейната приятелка Милена Гетова, с която работят в „Нощни птици“ и са направили още три документални филма: „Чужденката“ – краткия филм за посещението на Юлия Кръстева в България; "Хляб и шоколад" – за „майката“ на магическия реализъм, мексиканката Лаура Ескивел и "Въображението е моят куфар" – за известната турска писателка и интелектуалка Елиф Шафак.


Оператор на „Кой се страхува от Юлия Кръстева?“ е Недялко Данов, известен с особения си поглед; а кадрите от „Чужденката“ са на Николай Илиев; монтажисти са Росита Желева и Велислав Иванов; а авторските парчета от саундтрака на филма са на Антон Пиперов. Текстът зад кадър чете Стоян Алексиев. Филмът е копродукция между БНТ (Коста Биков и Камен Йорданов), НДК (Пламена Гиргинова) и Уондърленд Продакшънс (Искра Ангелова).


„Кой се страхува от Юлия Кръстева?“ разказва вълнуващата житейска история на героинята си, докато улавя и разглежда многобройните интереси на Кръстева – психоанализа, феминизъм, атеизъм, семиотика и лингвистика, литература… за да я хване в крачка – винаги в крак с времето си, днес тя помага чрез психоанализа на младежи, увлечени от ислямския радикализъм. Филмът е един позакъснял, но изчерпателен и увлекателен разказ за историята на успеха и емиграцията навън като завръщане към себе си.



Искра Ангелова е журналист и актриса, вече 10 години тя измисля и води предаването на БНТ „Нощни птици“. Искра е работила като втори продуцент в сутрешния блок на националната CBS в Ню Йорк „The early show”; като главен редактор, сценарист и водещ на сутрешното уикенд предаване на Нова телевизия „У нас“; като съсценарист и водещ на сутрешния блок на bTV „Тази сутрин“. Тя е специализант на американската фондация Фулбрайт и е завършила магистратурата си по телевизионна и радио журналистика в университета „Емерсън“ в Бостън, САЩ, както и актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, и българска филология в СУ „Климент Охридски“. Искра играе в театъра, пише статии и анализи за периодичния печат, превежда и книги.    



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец