03.10.2015 11:18

Хор „Гусла” и 3D шоу за празника на Благоевград

Видян 1071 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Благоевград ще чества 103-годишнината от Освобождението на града и Пиринска Македония на 5 октомври, съобщава КМЕТА. На тази дата през 1912 г. българската армия освобождава Горна Джумая /б.а. – старото име на града/ от турско робство. Празничният ден е обявен за неучебен.


Празникът ще започне в 10.00 часа с издигане на националния флаг на пл. “Георги Измирлиев” и полагане на  цветя на паметника на Георги Измирлиев - Македончето. Половин час по-късно ще бъдат положени венци и на паметника на Македоно – Одринското опълчение на площад “Мите Марков”. Заупокойна молитва и панихида в памет на героите, паднали за свободата и обединението на Отечеството, ще бъде отслужена в благоевградския храм „Въведение Богородично” от 11.00 часа. Академичен хор „Гусла” ще изнесе  празничен концерт „Бойните маршове на честта и славата на Родината” от 11.40 часа на площад „Македония”.


С интерактивна изложба „Благоевград - поглед към миналото” ще започне втората част от тържествата. Тя ще бъде представена от 17.00 часа в Регионален исторически музей в Благоевград. Община Благоевград е подготвила още една изненада. За пръв път Общински съвет ще проведе своя тържествена сесия в Драматичен театър „Никола Вапцаров”. Тя ще бъде съчетана с церемония по връчване на наградите „Личност на годината” от 18.30 часа.


Празничният ден за благоевградчани ще продължи с концерт на Ансамбъл „Пирин” от 20.00 часа на площад „Георги Измирлиев”. Финалният щрих в програмата ще бъде поднесен чрез любимото на жители и гости на Благоевград 3D мапинг шоу. Както преди 103 години е станало светло след Освобождението, така и финалът на 5 октомври ще бъде светъл, завършен с тържествена заря над площада.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец