30.05.2015 10:05

Шествие и 3D филм за празника на нестинарите в Българи

Видян 1394 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всяка година празника на нестинарите привлича вниманието на стотици хора, любопитни да наблюдават на живо редкия обичай в село Българи, Община Царево. Празненствата от години се организират в нощта на 3-ти срещу 4-ти юни, когато по стар стил е денят на Свети Свети Константин и Елена, съобщава e-burgas.com.


 


Българи остана единственото нестинарско село в България. Тук старинният обичай се изпълнява в автентичния му вид така, както е запазен от години. Нестинарските игри в Българи са вписани в представителния списък за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО през 2009 г.


 


Програмата на празника започва рано сутринта в 9.00 часа с тържествена литургия за освещаване на иконите в храм „Св. Св. “Константин и Елена”. След това из селото преминава шествие, а в 15.00 часа ще бъде запален огънят за нестинарите.


 


По случай празника е обявен ден на отворените врати на посетителски/туристически информационен център „Пътят на нестинарството”. Центърът ще работи със свободен вход между 16.00 и 20.00 часа. Предвидени са безплатни прожекции на първият български 3D документален филм „Стъпки в огъня”, на който ще могат да се насладят жителите и гостите на Българи.


 


Първият български документален филм в 3D ще ви направи съпричастни на един от най-българските обичаи – нестинарството, идващо от малкото село Българи, разположено в полите на Странджа планина, Община Царево. „Стъпки в огъня – 3D” e филм за тайнство, разпънато между свещено и езическо, запазено през вековете. Автентичните нестинари играят своя танц в жаравата само и единствено един път в годината, вечерта на 3-ти юни (Св. Константин и Елена по стар стил). 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог