20.04.2015 21:04

Жени борят успешно корупцията в Румъния

Видян 681 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ново поколение прокурори в Румъния стои зад знаковите арести и присъди на бивши министри в северната ни съседка, съобщи TV7. През последните две години по обвинения в корупция бяха осъдени висши държавни служители, сред които и бившият премиер Адриан Нъстасе. Именно младите румънски прокурори, поведоха борбата с корупцията.


 


Повечето от младите дами, които заемат високите постове в румънската прокуратура, са били ученици по времето на падането на комунизма преди 25 години. Сега обаче, именно те успяват да поставят основите на независима правосъдна система в Румъния, която се основава на вярването, че никой не е над закона.


 


Една от най-влиятелните жени в правосъдната система в северната ни съседка е Лаура Ковеши, на 42 години, която е главен прокурор на румънската Национална дирекция "Антикорупция".


 


"В общественото пространство се води спор около това, че арестуваме много хора по обвинения за корупция. Той има за цел да сплаши прокурорите, но това няма да стане. Щом продължава да има обществени фигури, които крадат от държавата, то ние ще продължим да си вършим работата", категорична е Ковеши.


 


Друга дама - прокурор Дениса Кристодор влезе в историята, след като стартира първото дело в Румъния за престъпления, извършени по време на комунизма срещу надзирател в затвор.


 


Според политическия анализатор Кристиан Първулеску работата, която прокурори като Ковеши и Кристодор вършат, връща уважението към закона в Румъния.


 


"Тези дами се опитват да реализират своята визия за Румъния. По времето на комунизма, жените у нас не са имали възможност свободно да изказват мнението си и заради това сега го правят толкова смело", коментира Първулеску.


 


По думите му т. нар. феминизация на политиката в Румъния ще донесе много позитиви на страната. Техните колеги мъже обаче все още не са готови да осигурят равнопоставеност на половете на политическата сцена.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е