Свързани новини

25.11.2008 15:26

Олигарсите: Как Мирчо Циганина препречи пътя на Вальо Златев

Видян 12490 пъти | Коментари 0
Гласували 7 рейтинг: 4.1429
много слаба слаба добра много добра страхотна

 


Понеже много се гърми и се трещи около случая Коритаров, който журналистът определи като активно мероприятие, но не се разбра дали то е насочено срещу него или срещу някой политик например, 19’ връща лентата назад.
Първата публикация за окупирането на Правец от фамилията Златеви е от 22 февруари 2001 г. в списание КОЙ. Прочетете я заради нейната непреходна стойност:
“Светлото бъдеще, очертало се пред Правец покрай желанието на популярния му гражданин Валентин Златев да изкупи града, се заоблачава.
Вещи в клюките, които вървят на местна почва, твърдят, че ромският бизнесмен Мирчо – шеф на северняшката фирма Миомит, можел да попречи на грандиозните планове за превръщането на селището в туристически център.
Закупената неотдавна от Златев фирма Езтур, която е наследник на локалното подразделение на Балкантурист, имала големи задължения към мургавия паралия. Навремето той дал на босовете й пари назаем. Компанията забравила да му ги върне. С годините сумата започнала да набъбва като джакпота в тотото. Най-много помогнала хиперинфлацията.
Числото станало от шестцифрено – осемцифрено с помощта на наказателната съдебна лихва, изчислявана като 10% върху ЛИБОР. Правчани твърдят, че ставало дума за цели 12 милиона долара.
Докато сумата, каквато и да е тя, не бъде изплатена на Мирчо, той едва ли ще позволи да се разпореждат с явно оспорваните от него имоти на Езтур.
Апетитната хапка се състои от четири хотела – един по-нов до магистралата, един разрушен, недалеч от него, малка страноприемница в самия център на града, още една в съседно Етрополе, ресторантите, прилежащи към тях, както и култовата Шатра на езерото.
Най-скандален е случаят с местната резиденция. Тя била любимата къща на Людмила Живкова. Много се гордеел със сградата в родния си край и бащата на легендарната ни културна министърка. Говори се, че именно това е сегашният дом на бизнесмена Мирчо.
Казусът изглежда доста заплетен и неясен. Няма да е лесно да се намери решение, въпреки яките връзки на Златев. Баща му е някогашният кмет на Правец Васил Златев, в момента шеф на Агрохолд. Синът Валентин пък оглавява НХК в Бургас.
Негов добър познат, а може би и приятел е днешният бос на правешкия туризъм Румен Гунински. По спомени на стари кримки директорът на Езтур навремето бил барман в Шатрата.
В този западнал в момента град е жизнено важно туризмът да дръпне, да осигури заетост на работната ръка и препитание на населението. Ето как едно добро дело е на път да пропадне заради минали драми”.
Ще кажете: “Нищо ново под слънцето”! И ще сте прави.
Ще се чудите защо един и същи пиар брани Златев и община Правец и не е ли това подозрително, когато от някои се твърди, че градът не бил частен? И ние се чудим как стават тези работи.
Ще питате също какво се случва с нашия главен герой Мирчо? Ето какво пише за него в. Стандарт: “Собственикът на военния завод "Бета" и обвиняем за измама със зърно и горива от Държавния резерв Мирчо Петков е вложил част от откраднатите пари в Испания. С тях е купил хотел с ресторант и хасиенда на брега край Барселона. Официално имотите се водели собственост на втората му жена Валя, с която Петков до днес няма развод. Цялото останало имане на Циганина в България било записано на третата му жена - Йорданка Кузманова, с която нямали официален брак и живеели на семейни начала. Мирчо смятал, че така никога богатството му не може да бъде отнето.
 Всички пари от дейността на фирмите, свързани с аферата с Държавния резерв, са предавани на Петков. За това свидетелстват документи, подписани от собствениците: на "БГ снакс" - Тодор Ангелов, и на "Акома" - Галина Иванова.
 "Зърното, взето от Държавния резерв от 10-12 фирми, дойде при мен в "БГ снакс". През 2002 г. изнесох 85 000 тона - по 300 лв. на тон това прави общо 25,5 млн. лв. Всички пари ги взимаше Мирчо - потвърди вчера пред "Стандарт" Тодор Ангелов. - В един момент по сметката ми имаше 7 млн. долара. Можех да ги изтегля и да изчезна богат, но не го направих. Счетоводителката ми ги изтегли и ги предаде на Мирчо."
 Схемата стартира в ранното лято на 2003 г. Тогава зърното е на привършване, а цената му - най-висока. След като се подковава с верни кадри в държавната администрация, Мирчо завърта втората афера с дизелово гориво.  Взима го от резерва отново с фалшиви банкови гаранции”.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на