Свързани новини

13.11.2008 15:36

Олигарсите: Ковачки живее с 25 хиляди лв. на месец

Видян 4864 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-коментираният олигарх на седмицата Христо Ковачки сам призна с колко пари живее. Според последната класация на богаташите на списание Слава, той контролира 700 млн. лв. А според полското списание Впрост – 700 млн. долара или над 1 милиард лева, но това е оценка на бизнеса му.
Той самият изкарвал 300 000 лв. годишно, както сам роденият в Самоков бизнесмен призна пред БНТ. Или 25 000 лева на месец – колкото заплата на директор на банка в нашата страна.
За най-ценни активи на групата на Ковачки се смятат ТЕЦ Бобовдол, Брикел, 3 големи топлофикации, няколко мини, магазините Европа, които преминават към една от съществуващите вече големи чужди вериги, заводи за замразени храни. Тези дни фирмата, от която са визитките на бизнесмена – Ел Ем Импекс, взе и големия пакет акции в Общинската застрахователна компания.
Голямата придобивка е неговият на пръв път миноритарен дял в Общинската банка. Със своите 26, 4% на практика бизнесменът държи в шах останалите, защото контролният пакет, който позволява самостоятелно вземане на решения, е 75%.
До лятото една сериозна европейска банка беше на прага да вземе трезора тази есен. Но световната криза я удари здраво. По тази причина по обявения конкурс за купувач на кредитната институция, която управлява бюджетите на няколко общини и осъществява банкиране на дребно, най-вероятно ще има един кандидат - Ковачки. Макар че е много възможно той да продължи да упражнява власт с миноритарен дял. Ще бъде много интересно как кметът на София и общинския съвет биха могли да намерят изход от ситуацията. Може би и той се търси? Дали не говорят за това думите на Ковачки пред БНТ: “Аз съм сигурен, че нещата стават по поръчка”. Според dnes.bg предположението на самоковеца е, че тя може да е свързана с бившия шеф на НСБОП Ваньо Танов. Той пък беше кандидат – кмет на Русе от ГЕРБ.
Публичният ангажимент на Ковачки като неформален лидер на партия ЛИДЕР и обединяването около нея на амбициозна коалиция, в която вече са ВМРО и земеделците, а към нея се ориентират и други играчи, вероятно е поводът за изникването на неговите проблеми точно сега.
“Това, че ми е предявено обвинение, гледам като факт, който трябва да преодолея, и ще се боря докрай, защото обвиненията не отговарят на истината. Аз не се чувствам олигарх, а човек, който работи. Нито имам яхти, нито ходя в чужбина. Аз искам да живея и да работя в България, каза Ковачки - Ако бях покровителстван от управляващата коалиция, нямаше да бъдат предявени тези обвинения към мен. Не искам да влизам в политиката, само показвам активна политическа позиция”.
Христо Ковачки заяви пред БНТ, че не познава сръбския наркобос Сретан Йосич и обвиненията за връзките му са абсурдни. Категоричен е още, че е нелепо предположението, че е заел мястото на Константин Димитров - Самоковеца, след убийството му в Холандия.
Освен в политиката, Ковачки има своите неприятели и в бизнеса. Политологът Стефан Гамизов, който според пресата е близък до бизнесмена, преди месеци говореше за олигархичен модел в икономиката. Във висшите делови кръгове се говори, че големият конкурент на самоковеца бил Богомил Манчев.
И понеже на всеки голям човек в икономиката задължително се задава въпросът за първия милион, Ковачки каза пред БНТ, че е взел първия си милион чрез кредит преди много години от тогавашната банка "Биохим", като първоначално започнал бизнеса си с търговия на храни, които се изнасяли в Русия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.