01/02

Свързани новини

09.11.2008 17:05

Олигарсите: Ветко Арабаджиев 10 години на върха

Видян 43816 пъти | Коментари 1
Гласували 28 рейтинг: 3.4286
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато говорят за олигарсите, хората обикновено имат предвид на първо място техния начин на живот. Тази класа събира звездите на 21 век – онези, на които останалите завиждат. В България въпросните личности не са много и повечето от тях са в удивително добри отношения помежду си. Непрекъснато прекарват времето си заедно и то семейно.
Малко са българските фамилии, където цари такъв мир и спокойствие, както в тази на хотелиерите Арабаджиеви. Ветко и съпругата му Маринела имат общо 4 деца. Всичките наследници на туристическата династия са различни. В момента Златомира прави първите си крачки вуправлението на хотелите, Владимир е известен най-вече като суперзвездата на световния шампионат Формула Мастер, макар да контролира захарния завод на семейството, Александра се състезава с Атина Онасис на манежа по конен спорт, а малкият Чочо е ученик. Въпреки това обаче хармонията помежду им е очевидна. На празници и по време на ваканции всички са заедно и умеят да се забавляват в целия този многочислен състав, независимо че непрекъснато летят до различни краища на Европа и света и имат достатъчно натоварени програми.
За публиката най-силен интерес представляват придобивките им – най-впечатляващия автопарк в България - от мерцедес нагоре, частния самолет, гостуването на чужди звезди на празниците на династията, неизменното комбиниране на стайлинга на различните членове на семейството.
Всъщност, Маринела Арабаджиева е дамата с най-богат гардероб в елита и през последната година успя да намери безспорно признание за това с класирането си в листата на най-добре облечените ВИП-ове на светското списание Слава.
Успехът обаче не е само във външните белези на богатството. Той струва много работа. Арабаджиеви, колкото и шокиращо да изглежда при размерите на империята им, лично контролират всичко в своя бизнес. И за да следят наистина изкъсо нещата, даже живеят в хотелите си.
От 1998 г. Ветко Арабаджиев е собственик и президент на Виктория Груп. Според статистици той държи 15 000 легла в цялата страна и даже най-големите чужди туроператори се съобразяват с волята му, защото той пък е най-големият играч в бранша в тази държава.
Признание за това е и позицията му на председател на Съюза на инвеститорите в туризма – най-мощната професионална организация не само в индустрията на гостоприемството, но вероятно и изобщо в България.
6500 души е капацитетът на ваканционното селище Елените в момента и предстои да се разширява – става дума за 1500 вили и, засега, 4 хотела. В Слънчев бряг групата Виктория притежава и управлява 4 огромни хотела – три от тях това лято бяха обединени под бранда Чайка ризорт. През зимния сезон най-актуален е петзвездният  хотел Пампорово в едноименния курорт в Родопите. Класика в жанра е бизнесхотелът Марица в Пловдив, разположен на стратегическия път между Панаирното градче и бреговете на Марица. Но най-амбициозният проект на корпорацията е строежът на нова сграда за софийския Амбасадор, който трябва да се превърне в суперлуксозния хотел на София, когато отвори врати догодина. На всички тези обекти работят над 2500 души.
Арабаджиеви обаче имат силни позиции не само в туризма. Техен е и захарният комбинат в Пловдив, както и Еко фрут 1. Фамилията държи и бутикова авиокомпания за бизнесполети. Има модна агенция. Вероятно предстои да разгърне влиянието си и в медийния бизнес.
За разлика от други олигарси, Ветко Арабаджиев работи по специалността си, тъй като е магистър от УНСС.
И пак за разлика от повечето хора в неговото положение, няма амбиции да влияе или да участва в политиката. Вероятно това е най-правилната позиция пред една година на много трудни европейски и парламентарни избори, които могат да се превърнат в история с неочакван край.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Дали е случайно ,че голяма част от събитията на БГ председателството се проведоха в тузарския хотел на олигарсите Арабажиеви????

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей